Ekspert eetris Maria Erss: «Kas vene noortel on koolielus vähem võimalusi kaasalöömiseks?»​​

Claire Peinar
, Postimees TV toimetaja
Copy

Tallinna Ülikooli vestlussaate «Ekspert eetris» kevadhooaja esimeses saates tuleb juttu vene ja eestikeelsetest koolidest, õpilaste võimalustest osaleda, arvamust avaldada ning eestikeelsele haridusele üleminekust. Oma uurimisteemat avab Tallinna Ülikooli haridusteaduste instituudi õppekavateooria dotsent Maria Erss.

Maria Erssi uuringust tuli välja, et tüdrukud vene koolides õpivad hinnete pärast ja sisu ei ole nende jaoks oluline. Ja see on ilmselt nii kodu kui ka kooli ootus neile, et hinded oleksid head. Samuti ilmnes, et nähakse vähe otsustamise ja kaasarääkimise õigust.

«Vene õpilased tõid välja, et oodatakse gümnaasiumisse minekut, sest põhikoolis koheldakse neid nagu poolinimesi ja tuleb justkui mööda nööri käia. Paljude jaoks on sihiks aga hoopis kooli lõpetamine, sest siis saab hakata nö ise elama ja otsustama,» rääkis Erss.

Lisaks tuleb saates juttu eestikeelsele haridusele üleminekust ja sellega seotud arvamustest ja hirmudest.

Saadet juhib Tallinna Ülikooli ajakirjanduse õppekava viimase aasta üliõpilane Katriin Lepik.

Saatesari «Ekspert eetris» vahendab põnevaid, silmaringi avardavaid ja harivaid teemasid, olgu need tervise, poliitika, hariduse, kunsti või juriidika vallast. Saates arutatakse koos oma valdkonna ekspertidega aktuaalseid küsimusi, mis puudutavad kõiki. Teadlaste roll on ühiskonnas tähtsam kui kunagi varem. Iga päev paisatakse õhku rohkem küsimusi kui vastuseid. Selguseks, uuteks lahendusteks ja tarkadeks otsusteks, olgu riigi või inimese tasandil, on vaja tõenduspõhisust.

«Ekspert eetris» sai alguse 2020. aasta kevadel ja pälvis oma teemapüstitustega 2020. aasta teaduse populariseerija tunnustuse.

Varasemaid saateid saab järele vaadata Tallinna Ülikooli veebilehel ja tv.postimees.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles