Uuring: kaks kolmandikku vastajatest toetab õpetajate streiki (4)

PM Haridusportaal
Copy
Õpetajate streik. Pilt on illustratiivne.
Õpetajate streik. Pilt on illustratiivne. Foto: Sander Ilvest

Ühiskonnauuringute Instituudi tellitud värskest küsitlusest selgub, et 67 protsenti vastajatest kiidab õpetajate streigi heaks ning 25 protsenti mõistab hukka.

Valitsus neljapäeval õpetaja palgaküsimuses kokkuleppele ei jõudnud ning seega algab 22. jaanuaril õpetajate streik. Ühiskonnauuringute Instituudi viimases küsitluses palus uuringufirma Norstat Eesti inimestel öelda, kuidas nad esmaspäeval algavasse streiki suhtuvad.

Küsimusele, kuidas vastaja suhtub sellesse, kui õpetajad hakkavad oma kõrgema töötasu eest streikima, vastas 25 protsenti, et mõistab selle hukka või pigem hukka ning 67 protsenti ütles, et pigem kiidab heaks või kiidab heaks. Kaheksal protsendil puudus selles küsimuses arvamus.

Ainus erakond, kelle toetajatest enamus ei poolda õpetajate streiki, on Reformierakond: 56 protsenti peaministripartei toetajatest mõistab streigi hukka ning 35 protsenti kiidab heaks.

Streigi kiidab heaks Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) toetajatest 85 protsenti, Keskerakonna toetajatest 81 protsenti, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) toetajatest 76 protsenti, Isamaa toetajatest 73 protsenti ja Eesti 200 toetajatest 67 protsenti.

Kuna Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) poliitikud on valitsuses õpetajate palgatõusu kõige häälekamad toetajad, paluti vastajatel hinnata kaht hüpoteetilist olukorda. Esiteks küsiti, kas vastaja arvates peaks SDE valitsusest protestiks lahkuma, juhul kui koalitsioonipartnerite tõttu ei tõsteta õpetajate palka soovitud määral? 41 protsenti vastas «ei» või «pigem ei», 36 protsenti «pigem jah» või «jah» ning 24 protsenti ei osanud öelda.

Teiseks küsiti, kas SDE peaks blokeerima valitsuse töö, et tagada õpetajate palgatõus. 44 protsenti vastas «ei» või «pigem ei», 43 protsenti «pigem jah» või «jah» ning 14 protsenti ei osanud öelda.

Veel küsiti, kas vastaja arvates peaks Kaja Kallas peaministriametist tagasi astuma? 65 protsenti vastas «jah» või «pigem jah», 27 protsenti «pigem ei» või «ei» ning üheksa protsenti ütles «ei oska öelda».

Norstati küsitlus tehti neljapäeval veebikeskkonnas 18-aastaste ning vanemate Eesti kodanike seas ja selles osales 1000 vastajat.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles