Lukas: valitsuse ebakonkreetsus teeb streigi vajalikuks

BNS
Copy
Riigikogu liige TÕNIS LUKAS (Isamaa)
Riigikogu liige TÕNIS LUKAS (Isamaa) Foto: Erik Prozes / Postimees

Endise haridus- ja teadusministri Tõnis Lukase sõnul on õpetajaskond pakkunud streigi ärajätmiseks ridamisi kompromisse ja on ka praegu valmis astuma sammu tagasi, kuid valitsuse ebakonkreetsus teeb streigi siiski vajalikuks.

«Eesti Haridustöötajate Liit kinnitas riigikogu kultuurikomisjoni ees, et streik võib ära jääda ka tänavuseks aastaks lubatud, küll veel mitte seadusesse kirja saanud, alampalga taseme juures, kuid seda juhul, kui valitsus kinnitab selge graafiku, mille alusel saavutab õpetaja alampalk 2027. aastaks lubatud 120 protsendi taseme Eesti keskmise palgaga võrreldes,» ütles opositsioonilisse Isamaasse kuuluv Lukas.

Ta lisas, et kui sellegi kokkuleppe saavutamine käib valitsuskoalitsioonile üle jõu, on selge, et tahet ei ole ja ei mõisteta, milliseid tagajärgi õpetajate pidev alandamine kaasa toob.

Praegune valitsuse suutmatus hoida praegust taset, võrreldes Eesti keskmise palgaga, näitab erakond Isamaa arvates tõsist juhtimiskriisi ja toob kaasa õpetajate puuduse süvenemise ning raskused täielikule eestikeelsele õppele üleminekul.

«Õpetajate värske kompromissettepanek, mille osa on ka õpetaja karjäärimudeli väljatöötamine ja koormuse vähendamine, näitab selgelt õpetajaskonna tahet streik ära hoida. Valitsuse poolt on vaja minimaalset vastutulekut, et vältida järgmisest nädalast kogu ühiskonna stressi viimist,» lausus Lukas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles