Isamaa: valitsuse ülesanne on jõuda õpetajatega palgakokkuleppeni (1)

PM Haridusportaal
Copy
Õpetajate hoiatusstreik 2019. aastal. Pilt on illustratiivne.
Õpetajate hoiatusstreik 2019. aastal. Pilt on illustratiivne. Foto: Sander Ilvest

Isamaa leiab, et valitsuserakondadel lasub kohustus jõuda õpetajatega palgakokkuleppeni, et vältida streiki.

Isamaa märgib kolmapäeva hommikul poliitilises avalduses, et on omalt poolt pakkunud korduvalt lahendusi, sealjuures 2024. aasta riigieelarve menetluse protsessis. «Koalitsioonierakonnad on näidanud üles suutmatust riiki juhtida ja konstruktiivseid nõuandeid eiranud, mistõttu on õpetajad teatanud 22. jaanuaril algavast tähtajatust streigist,» märkis Isamaa.

Aega alla kahe nädala

«Valitsusel on aega alla kahe nädala, et jõuda õpetajatega palgakokkuleppele ning säilitada töörahu koolides ja lasteaedades. Olukorras, kus majandus Eestis langeb, elukallidus suureneb ja tööpuudus kasvab, on vastutustundetu tekitada ühiskonda juurde täiendav stressiallikas nii õpetajatele kui ka lastele ning nende peredele,» seisab Isamaa pöördumises.

«Arvestades, et õpetajad on erinevalt valitsusest olnud palgaläbirääkimistel valmis  kompromissideks ning streigi ärahoidmiseks jäi riigieelarves puudu ainult 10 miljonit eurot, peame selle leidmist riigile kindlasti jõukohaseks ja auasjaks. Lisaks haridus- ja teadusministrile peab selle nimel pingutama kogu valitsus. Selle summa pärast kogu ühiskonna stressiviimine näitab valitsuse käpardlikkust ja tegevusetust!» leiab Isamaa.

Palgatõus oli kõigi lubadus

Isamaa mõistab õpetajate pahameelt, milleni on viinud valitsuserakondade valelik poliitika ja katteta lubadused. Õpetajate palga tõstmine oli kõigi parlamendierakondade üks peamisi valimislubadusi ja ka kõik praegused valitsuserakonnad lubasid tõsta alates 2024. aasta 1. jaanuarist õpetajate palgaalammäära vähemalt 120 protsendini keskmise palgaga võrreldes. 

«Eesmärk sai pisut üldisemal kujul sisse ka kehtivasse valitsuskoalitsiooni leppesse. Seetõttu on õpetajatel õigustatud ootus, et valitsus jätkab eelmise valitsuse algatatud palgatõusu. Kindlasti püsiks sellisel juhul ka töörahu koolides ning jätkuks positiivne tendents õpetajate järelkasvuks ning võimalus saada koolidesse piisavalt vastava kvalifikatsiooniga õpetajaid, et õnnestuks täita ka eelmise valitsuse püstitatud eesmärk täielikult eestikeelsele õppele üleminekuks kõigis Eesti üldharidus- ja kutsekoolides ning lasteaedades,» leiab Isamaa.

«Kui õpetajate palk ei tõuse piisaval määral, satuvad piisava huvi puudumisel selle ameti vastu löögi alla ka kõik nimetatud eesmärgid. See oleks aga juba Eesti riigi aluste õõnestamine. Isamaa nõuab valitsuselt tegusid nii õpetajate palgaraha eraldamisel kui ka nende töökoormuse arvestuse ja karjäärimudeli uuendamisel, et õpetajate motivatsioon tööd teha püsiks!» märkis Isamaa.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles