OTSEÜLEKANNE Mida Jukud ei leiuta, seda Juhanid ei tooda – toimub õpilasleiutajate auhinnagala

PM Haridusportaal
Copy

Leiutamine on looming nagu on seda näiteks kunst või muusika. Leiutisteta on ühiskond aga vaene ja üksluine – ka ettevõtteil pole seda uut, mida toota ja müüa. Õpilasleiutajate toetamine ja esiletõstmine on selles mõttes oluline, aga ka väga meeleolukas ettevõtmine. Postimees toob oma lugejateni nii võiduleiutised kui ka otseülekande PROTO-avastuskeskusest, kus auhindu 5. detsembril ka jagatakse.

PROTO-avastuskeskuses 5. detsembril toimuva Eesti õpilasleiutajate konkursi lõpugala ja auhindade jagamine on märkimisväärne sündmus, mis rõhutab õpilaste leiutustegevuse tähtsust. Selle konkursi eesmärk on väärtustada teadus- ja arendustegevust ning innovatsiooni õpilaskonnas, stimuleerida õpilaste aktiivsust selles vallas ning tunnustada väljapaistvaid saavutusi.

Miks on õpilaste leiutustegevus oluline?

Innovatsioon ja leiutamine on tänapäeva kiiresti muutuvas maailmas kriitilise tähtsusega. Õpilaste kaasamine leiutustegevusse innustab loovust, probleemilahendusoskusi ja kriitilist mõtlemist - oskusi, mis on vajalikud igas eluvaldkonnas. Leiutamine aitab õpilastel mõista teaduse ja tehnoloogia praktilist rakendust ning julgustab neid uurima ja katsetama, pakkudes samal ajal reaalseid lahendusi igapäevastele probleemidele.

Kastmata nutikusepuu ei kasva

Õpilaste leiutustegevuse toetamine on oluline mitmel tasandil. Koolides ja haridusprogrammides tuleb pakkuda ressursse ja võimalusi, et õpilased saaksid oma ideid arendada ja katsetada. Juhendajate ja õpetajate roll on siinjuures asendamatu, pakkudes juhiseid ja tuge, samuti tuleb julgustada koolidevahelist koostööd ja rahvusvahelisi projekte. Lisaks on oluline luua võistlusi ja auhindu, mis tunnustavad ja tõstavad esile noorte saavutusi, nagu Eesti õpilasleiutajate konkurss.

Majanduslik kasu

Eesti majandus võib saada olulist kasu toetatud õpilasleiutajate programmist. Noorte leiutajate ideed ja projektid võivad viia uute toodete ja teenuste loomiseni, mis omakorda soodustavad ettevõtlust ja majanduskasvu. Innovaatilised lahendused võivad aidata lahendada keerulisi sotsiaalseid ja keskkonnaprobleeme, mis suurendavad Eesti konkurentsivõimet maailmaturul. Samuti aitab õpilaste kaasamine leiutamisprotsessi kindlustada tuleviku kvalifitseeritud tööjõudu, mis on hädavajalik riigi pidevas arengus ja innovatsioonis.

Eesti õpilasleiutajate konkursi lõpugala ja auhindade jagamine on igati märgiline sündmus, mis rõhutab noorte olulisust teaduse, tehnoloogia ja innovatsiooni tulevikus. Toetades ja tunnustades õpilaste leiutustegevust, investeerib Eesti oma tulevikku, luues aluse jätkusuutlikuks arenguks ja majanduskasvuks.

Õpilasleiutajate riikliku konkursi eesmärk on väärtustada teadus- ja arendustegevust ning innovatsiooni õpilaskonnas, stimuleerida õpilaste aktiivsust teadus- ja arendustegevuse ning innovatsiooni alal ning avaldada tunnustust väljapaistvaid tulemusi saavutanud õpilastele ja õpilaskollektiividele, nende juhendajatele ja õpetajatele ning koolidele. Konkursi preemiafond on 32 350 eurot.

RIIKLIKUD PREEMIAD jagatakse kategooriates:

Kategoorias 6-7 aastased lapsed ja 1. kooliaste

Kategoorias 2. kooliaste

Kategoorias 3. kooliaste

Kategoorias gümnaasium ja kutseõppeasutus

Juhendajapreemiad

Parima kooli preemia

Auhinnasündmusel kuulutatakse välja Eesti esindaja, kes osaleb Ameerikas toimuval rahvusvahelisel õpilaste teadus- ja inseneeriakonkursil ISEF (International Science and Engineering Fair), mis toimub mais 2024 Los Angeleses.

Riiklikele rahalistele preemiatele lisaks toetavad auhinnafondi sel aastal eriauhindadega 2023. aastal head koostööpartnerid:

Kliimaministeerium, Kuninglik Taani Saatkond, Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium, Patendiamet koos Maailma Intellektuaalomandi Organisatsiooniga (WIPO), Transpordiamet, Admiral Markets, AS Pipedrive, TalTech Tehnoloogiakool, Energia avastuskeskus, PROTO avastustehas, Eesti Teadushuvihariduse Liit, OÜ Merkuur, ajakiri Minu Maailm, Lottemaa Teemapark, ERR Lasteekraan ja Eesti Rahvusvahelise Arengukoostöö Keskus.

Koostööpartnerid autasustasid üle 40 lennuka mõttelennu.

Transpordiametil oli eraldi alateema „Ohutu ja nutikas liiklemine nii teel, õhus kui ka merel“. Sinna laekus 98 tööd.

Õpilasleiutajate riiklikku konkurssi ja auhindade üleandmist korraldab Eesti Teadusagentuur, rahastab Haridus- ja teadusministeerium.

PÄEVAKAVA

Avasõnad

• Valik leiutiste tutvustusi autoritelt

• Koostööpartnerite auhindade ja preemiate üleandmine

• Tervitussõnavõtt.

• Riiklike preemiate üleandmine:

Kategoorias 6-7 aastased lapsed ja 1. kooliaste

Kategoorias 2. kooliaste

Kategoorias 3. kooliaste

Kategoorias gümnaasium ja kutseõppeasutus

Juhendajapreemiad

Parima kooli preemia (esemeline preemia väärtusega 3000 eurot)

ÕPILASLEIUTAJATE KONKURSID MAAILMAS

Üle maailma on mitmeid riike, kus toetatakse õpilaste leiutustegevust. See toetus avaldub erinevates vormides, alates kooliprogrammidest ja lõpetades riikliku tasandi konkurssidega. Siin on mõned näited mõnedst riikidest, kus julgustatakse noori leiutajaid, pakkudes neile platvorme oma ideede esitlemiseks ja tunnustades nende saavutusi. See mitte ainult ei soodusta teadus- ja tehnoloogiaharidust noorte seas, vaid aitab ka kaasa nende riikide innovatsioonivõimekuse suurendamisele:

Ameerika Ühendriigid:

USA-s on mitmeid programme, mis soodustavad õpilaste leiutamist ja ettevõtlust. Üks selline programm on «Lemelson-MIT Program», mis annab välja Lemelson-MIT Student Prize'i - tunnustust üliõpilastele, kes on demonstreerinud erakordset leiutamisvõimet. Samuti on seal populaarsed teadus- ja insenerimessid nagu Intel International Science and Engineering Fair (ISEF), kus õpilased üle kogu maailma esitlevad oma leiutisi ja teadustöid.

Saksamaa:

Saksamaal korraldatakse «Jugend forscht», mis on suurim Euroopa noorte teadus- ja tehnoloogiakonkurss. See programm julgustab õpilasi vanuses 15 kuni 21 aastat esitama projekte mitmesugustes valdkondades, alates bioloogiast kuni inseneriteadusteni.

Jaapan:

Jaapan toetab noorti leiutajaid läbi mitmesuguste programmide, sealhulgas riikliku leiutajate konkursside kaudu. Üks silmapaistvamaid on «Japan Student Science Awards», kus tunnustatakse noori teadlasi ja leiutajaid nende panuse eest teadusesse.

Singapur:

Singapuris on «Young Inventors' Awards», mis on suunatud noorte innustamisele ja nende loovuse tunnustamisele leiutamises. Selle auhinna eesmärk on julgustada õpilasi arendama innovaatilisi lahendusi, mis aitavad lahendada igapäevaelu probleeme.

Kanada:

Kanadas korraldatakse «Canada-Wide Science Fair», mis on riiklik teadusmess, kus õpilased vanuses 12 kuni 18 aastat saavad esitleda oma teadus- ja leiutamisprojekte. See mess pakub õpilastele võimalust näidata oma töid ja võistelda erinevates auhindades.

Lõuna-Korea:

Lõuna-Koreas on mitmeid algatusi, mis soodustavad õpilaste teaduslikku uudishimu ja leiutamisoskust, sealhulgas Korea Teadus- ja Insenerimess (KSEF), mis on üks riigi suurimaid teadus- ja tehnoloogiavõistlusi noortele.

...

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles