PALGATÜLI Riiklik lepitaja ei näe teist varianti: õpetajatele tuleks luua kaks töötasu alammäära (3)

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Riiklik lepitaja Meelis Virkebau.
Riiklik lepitaja Meelis Virkebau. Foto: Meelis Meilbaum

Riiklik lepitaja Meelis Virkebau saatis täna haridustöötajate liidule ning haridus- ja teadusministeeriumile lepitusettepaneku kollektiivse töötüli lõpetamiseks ning tõdes, et muid variante ta töötüli lahendamiseks praegu ei näe. 

Ettepaneku järgi tõuseks alates uuest aastast kvalifikatsiooninõuetele vastavate üldhariduskooli õpetajate töötasu alammäär 76 eurot ehk veidi üle nelja protsendi ning moodustaks seega 1825 eurot kuus.

Neil õpetajatel, kel pedagoogi kvalifikatsiooni veel pole, tõuseks määr 31 eurot ja moodustaks 1780 eurot.

«Kuna riiklikul lepitajal pole tagataskus ühtki miljonit ja ammugi mitte kümneid miljoneid, on see täna parim võimalik pakkumine, mis arvestab nii osaliste huvidega, riigieelarves pedagoogide palkadeks kavandatud vahenditega kui ka lepitusmenetluse käigus kõlanud ettepanekutega,» selgitas Virkebau, lisades, et ta mõistab, et lepitusettepanek osalisi täielikult ei rahulda, kuid muid variante ta praeguses olukorras ei näe. 

«Loodan siiralt, et töörahu väärtustavad nii ministeerium kui ka ametiühing. Seda, et kokkulepete saavutamine eeldab läbirääkijatelt kompromisse, rõhutab ka rahvusvaheline tööorganisatsioon ILO,» lisas ta. 

Riiklik lepitaja kutsub ministeeriumi ja ametiühingu kokkuleppega ühinema ka kohalike omavalitsuste ühendusi ning erakoolide pidajaid.

Ühtlasi soovitab riiklik lepitaja viivituseta moodustada neljapoolsed töörühmad, et kooskõlastada eesmärgid ja panna paika teekaart pedagoogide kvalifikatsiooninõuete, töötingimuste, karjäärimudeli, palgamudeli ja koolivõrgu tuleviku kujundamiseks.

«Mida edukamad on sotsiaalpartnerid nende keerukate ja mahukate ülesannete lahendamisel, seda paremad on võimalused järgmiste kollektiivlepingute sõlmimiseks,» lisas Virkebau. «Kahtlemata aitaksid vastastikust mõistmist süvendada ka pedagoogide töötingimusi reguleerivad kokkulepped haridustöötajate ametiühingu ning kohalike omavalitsuste ja nende ühenduste vahel.»

Riiklik lepitaja ootab ministeeriumi ja haridustöötajate vastust lepitusettepanekule kolmapäeva pärastlõunaks. 

Eelmise kokkuleppe haridustöötajate palga alammäärade kohta allkirjastasid haridusministeerium, haridustöötajate liit ning omavalitsusühendused 5. jaanuaril 2001. a.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles