Muuseumid, raamatukogud ja koolid võõrustavad reedel uudishimulikke

PM Haridusportaal
Copy
President Alar Karise sõnul saavad uudishimust alguse suured asjad.
President Alar Karise sõnul saavad uudishimust alguse suured asjad. Foto: Mihkel Maripuu

President Alar Karise algatusel reedel toimuval uudishimu päeval korraldavad muuseumid, ülikoolid, koolid, raamatukogud ja teised kümneid uudishimu innustavaid ettevõtmisi üle Eesti.

Riigipea kutsub üles tähistama uudishimu päeva, sest tarkus algab tahtmisest teada saada. «Uudishimu on üks vägev jõud. Pea kõik inimkonna saavutused, olgu selleks kosmosevallutused või kauge ajaloo mõistmine, on alanud sellest, et keegi küsib mõne lihtsa küsimuse. Näiteks: mis on silmapiiri taga? Või: miks on asjad nii ja mitte teisiti?» sõnas Karis.

«Olen uudishimu päeva ellu kutsunud just selleks, et meil ei ununeks selliste küsimuste küsimine. Ei ununeks vaadata ringi lahtiste silmadega, ei ununeks ikka ja jälle proovida midagi uut. Sest uudishimu jõud viib kaugemale ja kõrgemale meid kõiki: inimkonnana, riigina, isiksustena,» ütles riigipea. «Uudishimu säde vajab alal hoidmist. Tänane päev on ka selleks, et meelde tuletada: meil on selle jaoks häid teejuhte. Näiteks õpetajad, raamatukogud ja muuseumid,» lisas ta.

Uudishimu päeva eesmärk on väärtustada uudishimu kui elukestva õppimise alust ning innustada tegevusi, mis inspireerivad igas vanuses inimesi silmaringi avardama, uusi teadmisi ja oskusi omandama. Igaüks saab sel päeval pöörata erilist tähelepanu oma teadmiste ja oskuste täiendamisele, õppida midagi täiesti uut või tavapärasest teistsugust.

Riigipea algatatud uudishimu päeva tähistati esimest korda mullu. Oma kogemusi uudishimu päevast sotsiaalmeedias jagades palutakse kasutada teemaviidet #uudishimupäev. Ettevõtmistest saab anda teada veebilehel president.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles