Riiklik lepitaja teeb ettepaneku õpetajate palgatüli lahendamiseks (1)

PM Haridusportaal
Copy
Meelis Virkebau pakub välja, kuidas võiks õpetajate palgatüli lahendada.
Meelis Virkebau pakub välja, kuidas võiks õpetajate palgatüli lahendada. Foto: Meelis Meilbaum

Riiklik lepitaja Meelis Virkebau teeb kolmapäeval haridus- ja teadusminister Kristina Kallasele ning Eesti Haridustöötajate Ametiühingule ettepaneku, kuidas palgatüli lahendada.

Eesti Haridustöötajate Liidu (EHL) esimehe ja streigijuhi Reemo Voltri sõnul on palgaläbirääkimised seni olnud pigem ühepoolsed, sest valitsuse sisulist kaasamõtlemist pole näha olnud. Õpetajad on kohtunud nii haridus- ja teadusministri Kristina Kallasega kui ka peaminister Kaja Kallasega.

Haridustöötajate esindaja selgitas, et õpetajad on pakkunud valitsusele välja erinevaid viise, kuidas valimistel rahvale antud ning koalitsioonilepingus kokku lepitud lubadused täidetud saaksid. «Saame väga hästi aru riigieelarve seisust, aga küsimus on prioriteetides. Soovime valituselt pikka plaani ja oleme teinud ettepanekuid, kuidas teha kokkulepe õpetajate palkade kohta aastateks 2024–2027,» on Voltri öenud.

Haridustöötajad on kompromissina välja pakkunud õpetajate palkade alammäära tõstmise 2024. aastal vähemalt kaheksa protsenti; kollektiivlepingu sõlmimise järgnevaks neljaks aastaks, mis tagab iga-aastase palga alammäära tõusu ning alushariduse õpetajate palkade seotuse säilimise alammääraga ning selleks vajaliku lisarahastuse tagamise kohalikele omavalitsustele.

10. novembril korraldasid õpetajad üle Eesti hoiatusstreigi ja on valmis ka pikemaks tööseisakuks, kui nende nõudmisi ei rahuldata.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles