Koolide kriisimeeskondi oodatakse osalema ohuolukorra õppusel

PM Haridusportaal
Copy
Foto: Mihkel Maripuu

Siseministeeriumi, haridus- ja teadusministeeriumi, päästeameti ning politsei- ja piirivalveameti koostöös valmistatakse ette koolide kriisimeeskondade õppust – detsembris toimuval virtuaalõppusel harjutatakse tegutsemist pommiähvarduse korral.

Siseminister Lauri Läänemetsa kinnitusel pole õppuste korraldamine tingitud sellest, et praegu oleks kuidagi kõrgendatud ohuhinnang – pigem näitas vajadust selliste õppuste järele oktoobri alguses toimunud masspetukirjade levik.

«Antud juhul oli tegu infooperatsiooniga, kus reaalne oht puudus – ometi tekitas see nii õppeasutustes kui ka ühiskonnas laiemalt omajagu närvilisust. Sellistes olukordades aitab rahu säilitada, kui haridusasutustel on olemas ajakohastatud kriisiplaanid, mis on ka kriisimeeskonnas omavahel läbi arutatud ja harjutatud,» ütles minister. «Petukirjade rünnakule järgnenud tagasiside näitas, et meie haridusasutused soovivad sellisteks olukordadeks paremat ettevalmistust. Seepärast panimegi kokku õppuse, kus koolide töötajad saavad ühe ohustsenaariumi vägagi realistlikus keskkonnas läbi mängida,» lisas Läänemets.

Haridus- ja teadusminister Kristina Kallas soovitab koolidel õppusest osa võtta, et virtuaalses ruumis võimalikke ohuolukordi rahulikult läbi harjutada. «See suurendab kooliperede turvatunnet ja annab kindlust, kuidas käituda. Tean, et enamikul haridusasutustel on vajalikud kriisiplaanid olemas, kuid on oluline, et nende järgi osataks ka tegutseda. See annab kindluse, et ohuolukorras on kõigil selge, milline on nende roll ja kuidas toimida,» ütles Kallas.

Õppus toimub detsembri alguses päästeameti kriisiõppe platvormil, kus viiakse läbi realistlik ohuolukorra simulatsioon. Koolide kriisimeeskonna esindajad harjutavad virtuaalses koolimajas tegutsemist pommiähvarduse korral. Õppusele registreerimise vormi saadab koolidele haridus- ja teadusministeerium. Ohuolukorra õppusele kutsutakse põhikoolide, gümnaasiumide, kutseõppeasutuste, kõrg- ja ülikoolide kriisimeeskondade esindajad. Lasteaedadele on plaanis tuleva aasta alguses eraldi õppus korraldada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles