Tallinna linnavõimu vastus Reformierakonnale: õpetajate palgatõusu pidurdab riik

PM Haridusportaal
Copy
Tallinna linnavolikogu aseesimehe Marek Jürgensoni sõnul on just Reformierakond see, kes riigi tasandil on õpetajate palgatõusule pidurit tõmmanud.
Tallinna linnavolikogu aseesimehe Marek Jürgensoni sõnul on just Reformierakond see, kes riigi tasandil on õpetajate palgatõusule pidurit tõmmanud. Foto: Mihkel Maripuu

Kui Tallinna linnavolikogu Reformierakonna fraktsioon leiab, et linnavõim peaks leidma lisaeelarvest täiendavat raha õpetajate töötasu tõstmiseks, siis Tallinna linnavolikogu aseesimees Marek Jürgenson tuletab meelde, et Reformierakonna juhitava valitsuse otsusel on just riik õpetajate palgatõusu pidurdamas. 

Reformierakond on teinud ettepaneku, et Tallinna linn peaks teise lisaeelarvega tõstma juba sellest aastast lasteaedade ja üldhariduskoolide õpetajate töötasu alammäära 200 euro võrra kuus.

Keskerakonda kuuluva Jürgensoni sõnul on ettepanek iseenesest tervitatav ja Tallinn toetab haridustöötajate palgatõusu igati, kuid esmalt on see siiski riigi kohustus, nii et siin tuleb Reformierakonnal peeglisse vaadata ja leida raha haridustöötajate palgatõusuks riigieelarves.

«Kui Reformierakonna juhitud valitsus ei pidurdaks haridustöötajate palgatõusu ja suudaks sisuliselt kaasa mõelda, siis ei oleks me täna olukorras, kus õpetajate palgakriis on pannud kõikuma kvaliteetse hariduse jätkusuutlikkuse meie riigis,» ütles Jürgenson.

Tema sõnul on haridusvaldkond Tallinna linna prioriteet ja seetõttu on linn pidevalt korrigeerinud haridustöötajate palgamäärasid. Erinevalt valitsusest tõstis Tallinna linn haridustöötajate töötasu alammäärasid 2023. aastal, kui munitsipaallasteaedade ja -huvikoolide õpetajate ning tugispetsialistide palgad tõusid 24 protsendi võrra, meenutas Jürgenson. 

«Erinevalt Reformierakonna juhitud Tartust on Tallinna lasteaedades alatest teisest lapsest kohatasu vabastus. Samuti toetab Tallinn peresid, kattes lasteaedades toidukulusid. Riik ei ole pidanud juba aastaid vajalikuks tõsta kooliaste lõunatele kuluvat toiduraha. Üks euro lapse õppepäeva kohta paneb kergelt öeldes nördima. Milliseid üliinimlikke pingutusi see nõuab haridusasutuste juhtidelt, et leida toitlustajad, kes tänaste hindade juures oleks sellise hinnaga üldse võimelised lastele süüa pakkuma,» jätkas Jürgenson. Teda teeb eriti kurvaks asjaolu, et koolilõuna on mõne noore jaoks paraku ainuke soe kõhutäis päevas.

Viimati tõstis Tallinn toetust koolilõunale jaanuaris 2023 ja nii põhikooli kui gümnaasiumiõpilastele on Tallinnas koolilõuna tasuta. Samuti investeerib linn edasi nii lasteaedade kui koolihoonete uuendamisse.

Jürgensoni sõnul siiski ühe omavalitsuse pingutused ei aita riiki tervikuna ning seetõttu tuleb alustada riigist endast ja riigieelarvest. «Haridustöötajate palgatõus on äärmiselt vajalik, et tagada kvaliteetne haridus kõigile Eesti lastele ja noortele. Tallinn on prioriteediks seadnud lapsed ja haridustöötajad. Kutsun üles ka Reformierakonda väärtustama ning hoidma nii haridustöötajaid kui lapsi ja noori. Valitsus võiks positiivsete uudistega kiiremas korras välja tulla, et reedene streik jääks toimumata,» lisas Jürgenson. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles