Taltech avas füüsikahuvilistele mõeldud olümpiaadiklassi

PM Haridusportaal
Copy
TalTechi uus olümpiaadiklass
TalTechi uus olümpiaadiklass Foto: TalTech

Tallinna Tehnikaülikool (Taltech) sai oma õpperuumidele erilise täienduse olümpiaadiklassi näol, mis tõotab tõsta füüsikahariduse ja -koolituse uuele tasemele, seades ainulaadse etaloni mitte ainult Eestis, vaid potentsiaalselt kogu Euroopas.

Olümpiaadiklassi arendamine oli kaheaastane ettevõtmine, mis hõlmas klassiruumi remonti, möbleerimist ja hoolikat eksperimentaalse varustuse ettevalmistamist.

Professor Jaan Kalda sõnul tähistab klassiruum olulist verstaposti ülikooli pühendumuses sütitada füüsika vastu huvi ja toetada noort talenti Eestis. «See on esimene omalaadne Eestis ja isegi Põhja- ja Baltimaades,» tõstis Kalda esile.

Olümpiaadiklass on peamiselt mõeldud tehnikaülikooli korraldatavatele füüsikaolümpiaadi koolituskursustele põhikooli- ja gümnaasiumiõpilastele, kuid seda saab ühtlasi rakendada füüsika õpetamiseks ülikoolis. Klassiruumi teeb tõeliselt erakordseks üle kolmekümne kokku kogutud füüsikaeksperimendi, mis on pärit erinevatelt mainekatelt füüsikaolümpiaadidelt kogu maailmast, sealhulgas rahvusvaheliselt füüsikaolümpiaadilt, Euroopa füüsikaolümpiaadilt, Aasia füüsikaolümpiaadilt ja Põhja-Balti füüsikaolümpiaadilt.

Iga eksperiment on loodud olümpiaadi korraldava riigi juhtivate füüsikute poolt mitmeid kuid kestnud mõttetöö, katsetamise ja täiustamise tulemusena. Kõik need eksperimendid on esitletud olümpiaadiklassi riiulitel, mis on praktiliste õppimiskogemuste jaoks hõlpsasti juurdepääsetavad. Iga eksperiment on mitte ainult täielikult funktsionaalne, vaid seda täiendavad täpsed juhendid, vormistatud lahenduslehed ja põhjalike seletustega lahendused. Selline seadistus võimaldab nii õpetajatel kui ka õppejõududel neid eksperimente sujuvalt integreerida oma õppekavasse, olgu selleks siis harjutusülesanded tulevasteks olümpiaadideks või väärtuslikud töövahendid üldiseks füüsikaõppeks. Füüsikaklassi saavad nimelt õppetöö taseme edendamiseks tasuta broneerida ka üldhariduskoolid.

Olümpiaadiklassi avamine ei peegelda mitte ainult Tallinna Tehnikaülikooli pühendumust loodusteadusliku keskhariduse edendamisele, vaid rõhutab ülikooli pühendumust pakkuda üliõpilastele väärtuslikke vahendeid ja võimalusi akadeemilise tipptaseme saavutamiseks, rõhutas ülikool.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles