Eesti keelele üle minevad koolid saavad vajadusel tasuta lisatööjõudu

PM Haridusportaal
Copy
Klassiruum koolis.
Klassiruum koolis. Foto: Sille Annuk

Haridus- ja teadusministeerium on sõlminud kokkulepped Tartu Ülikooli, Tallinna Ülikooli ning asendusõpetajate programmiga, mis võimaldab eestikeelsele õppele üle minevatel koolidel ja lasteaedadel tellida tasuta asendusõpetajaid ning kutsuda üliõpilasi abiõpetajateks üle kogu Eesti.

Haridus- ja teadusministeeriumi eestikeelsele õppele ülemineku juht Ingar Dubolazov tõdes, et üleminek ja eesti keelest erineva emakeelega õpilaste õppe toetamine nõuab õpetajatelt oma oskuste ja teadmiste täiendamist. «Õpetaja saab osaleda mitmesuguses täiendusõppes, näiteks keelekursustel, metoodikakoolitustel ja stažeerimisprogrammides, ning tema tundide kvaliteetseks asendamiseks ei pruugi piisata õppeasutuse enda personalist. Riik tulebki siin haridusasutustele appi,» kinnitab Dubolazov.

Asendusõpetajat on võimalik taotleda eestikeelsele õppele üleminekut toetaval koolitusel osaleva õpetaja tundide asendamiseks või muu emakeelega lapsi eesti keeles õpetava õpetaja haigestumisel. Abiõpetaja kutsumine peab samuti olema seotud eestikeelsele õppele ülemineku või eesti keelest erineva emakeelega õpilaste õppe toetamisega.

Koostöös Tartu Ülikooli ja Tallinna Ülikooliga käivitatakse programm, mille raames mõlema ülikooli üliõpilased pakuvad tuge abiõpetajana eesti keelest erineva emakeelega laste õpetamisel. Abiõpetajateks on selleks vabatahtlikult soovi avaldanud õpetajakoolituse ja teiste ettevalmistuselt sobivate erialade üliõpilased. Neile on tagatud eesti keelest erineva emakeelega õpilaste õppe toetamiseks vajalik esmane ettevalmistus ja vajaduspõhine nõustamine töö käigus.

Sarnast abiõpetajate programmi on seni edukalt kasutatud pandeemia mõjude leevendamisel ja Ukraina laste toetamisel meie haridussüsteemis. MTÜ ASÕP on olnud ministeeriumi strateegiliseks partneriks asendusõpetajate pakkumisel pandeemiast tingitud asendusvajaduse leevendamisel. Abiõpetajate programmi maksumuseks on kavandatud 0,25 miljonit eurot õppeaastas ja asendusõpetajate võimaldamiseks samuti 0,25 miljonit eurot õppeaastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles