Ekspert Eetris Merili Arjakas: «Iisraeli ja Palestiina konflikt – varasemad reeglid enam ei kehti»​​

Claire Peinar
, Postimees TV toimetaja
Copy

Laupäeval alguse saanud sündmused Iisraeli ja Palestiina vahel on kogu maailma tähelepanu all ja tekitavad mitmeid spekulatsioone. Tänases Tallinna Ülikooli vestlussaates «Ekspert eetris» avab konflikti tagamaid Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse nooremteadur Merili Arjakas.

Merili Arjakas räägib saates nii sellest, kas ja kuidas on Iisraeli sise- ja välispoliitika omavahel seotud, kui ka asjaolust, et Iisraeli ja Palestiina vaheline olukord ei tohi olla normaliseeritud ja sellesse ei peaks suhtuma kui ajutisse olukorda, sest see on kestnud pea pool sajandit. Samas on ka selge, et kompromissi leidmine ei paista olevat ei täna ega ka viimase poole sajandi jooksul Iisraeli ja Palestiina poliitiline eesmärk. Saates tuleb laiemalt juttu ka sellest, et enam ei kehti nö seni kehtinud reeglid.

Merili Arjakas kaitses Tartu Ülikoolis magistritöö Iisraeli sisepoliitikast, samuti on ta õppinud Jeruusalemma Heebrea Ülikoolis. Praegu täiendab Arjakas end Tallinna Ülikoolis.

Saadet juhib Tallinna Ülikooli avalike suhete lektor Mart Soonik.

Saatesari «Ekspert eetris» vahendab põnevaid, silmaringi avardavaid ja harivaid teemasid, olgu need tervise, poliitika, hariduse, kunsti või juriidika vallast. Saates arutatakse koos oma valdkonna ekspertidega aktuaalseid küsimusi, mis puudutavad kõiki. Teadlaste roll on ühiskonnas tähtsam kui kunagi varem. Iga päev paisatakse õhku rohkem küsimusi kui vastuseid. Selguseks, uuteks lahendusteks ja tarkadeks otsusteks, olgu riigi või inimese tasandil, on vaja tõenduspõhisust.

«Ekspert eetris» sai alguse 2020. aasta kevadel ning pälvis oma teemapüstitustega 2020. aasta teaduse populariseerija tunnustuse.

Varasemaid saateid saab järele vaadata Tallinna Ülikooli veebilehel ja tv.postimees.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles