Edulugu: Jõhvi IT-kool on saatnud tööpõllule kümneid uusi spetsialiste

PM Haridusportaal
Copy
Õpilased IT-koolis haridust omandamas
Õpilased IT-koolis haridust omandamas Foto: Antero Kevin Leedu

Eraalgatuse toel Ida-Virumaale loodud programmeerimiskool kood/Jõhvi on suunanud tööturule juba kümneid uusi spetsialiste, ühtlasi on koolist välja kasvanud ka esimesed iduettevõtted. 

Möödunud nädala lõpus tähistas programmerimiskool kood/Jõhvi oma esimeste õppijate ametlikku lõpetamist. Kooliprogrammi on praeguseks täismahus läbinud 45 õppijat, kellest 39 kuuluvad kooli esimesse lendu ja kuus lõpetajat teise lendu, kusjuures viimased lõpetajad on programmi edukalt läbinud vähem kui ühe aastaga. Tööturule on sisenenud juba pea pooled esimeses lennus alustanud õppijatest.

Edu tagavad praktilised oskused

Esimese lennuna 2021. aastal õpet alustanutest on lisaks 39 lõpetajale veel 83 õppijat oma õpinguid pikendanud ja plaanivad iseõppelise programmi lähikuudel lõpule viia. «Olulisemgi sellest, mitu inimest on ametlikult programmi lõpetanud, on meie jaoks nende panus IT-valdkonda ja hakkamasaamine töömaailmas,» avas kood/Jõhvi talendijuht Liis Leidsaar. «Hetkeseisuga on meie praeguseid ja endiseid õpilasi tööturule sisenenud 50 ringis ja see on meie jaoks tõeline edumõõdik.»

Enamik kooli kõrvalt IT-tööle läinutest on asunud tööle tarkvaraarendajate ja -inseneridena, kuid leidub ka projektijuhte, testimise ja tehnilise toe spetsialiste ning ettevõtjaid. «Koolist on juba välja kasvanud ka paar iduettevõttet, näiteks tehisintellekti arendav MindSee on praegu Ajujahi TOP 20 hulgas ja värbab aktiivselt teisi õpilasi enda juurde arendajateks tööle,» lisab Leidsaar.

Tema sõnul eristab kooli lõpetajaid tööturule sisenejate seas praktiliste projektide kogemus, oskus töötada tiimis ning enesedistsipliin. «Rõõm on näha, et ettevõtted hindavad neid omadusi ja nüüdseks on paljud kood/Jõhvi õppijad väärtuslik talent tehnoloogiavaldkonnas.»

Tööandjad kiidavad

Kooli kogemust kinnitavad ka kood/Jõhvi õpilasi palganud ettevõtted. Eesti ükssarviku Glia personalidirektori Leelia Rohumaa sõnul on koostöö kood/Jõhviga investeering järgmise põlvkonna IT-talentidesse.

«Viimased poolteist aastat oleme olnud tunnistajateks ühe andeka noore õpilase märkimisväärsele arengule. Meie puhul on see tõestus sellest, et kood/Jõhvis õppivad inimesed ja nende oskused sobivad tehnoloogiaettevõte vajadustega. Selline koostöö rikastab nii meid ettevõttena kui tugevdab kogu IT-sektorit tervikuna,» rääkis Rohumaa, lisades, et nende koostöö kood/Jõhviga kindlasti jätkub.

Eelmisel nädalal startis kood/Jõhvi kolmas lend 215 uue õpilasega, kes valiti suvel välja 3600 kandidaadi seast. Praeguse seisuga on koolis seega alustanud õpinguid 700 inimest 24 rahvusest. 11 protsenti neist on tulnud õppima põhihariduse baasilt, 58 protsenti on keskharidusega ja 31 protsenti omavad varasemat kõrgharidust. Naiste osakaalu tõstmine IT-sektoris on olnud kood/Jõhvi missiooniks alates kooli asutamisest ja praegu on naissoost õppijate protsent 30.

kood/Jõhvi on uudne programm täiskasvanutele, mis pakub 21. sajandi lähenemist programmeerimise õppimisele, et vähendada tarkvaraarendajate puudust ja võimaldada teistest valdkondadest pärit inimestele uusi ja huvitavaid võimalusi elus. Kooli rahastavad üle 30 ettevõtte, sealhulgas paljud idufirmad ja ükssarvikud, kes on valmis õppijaid tööle võtma ja neid toetama kooliteekonna jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles