Minister: eestikeelsele haridusele üleminek maksab üle 100 miljoni

BNS
Copy
Haridus- ja teadusministri Kristina Kallase sõnul maksab eestikeelne haridus miljoneid.
Haridus- ja teadusministri Kristina Kallase sõnul maksab eestikeelne haridus miljoneid. Foto: Margus Ansu

Haridus- ja teadusminister Kristina Kallas ütles neljapäevasel valitsuse pressikonverentsil, et eestikeelsele haridusele üleminekuks on järgmise nelja aasta jooksul riigieelarvest tarvis üle 100 miljoni euro.

Järgnevatel aastatel investeeringud hariduses ministri sõnul kasvavad ning sellest suur osa ongi eestikeelsele haridusele üleminek. «Eestikeelsele haridusele üleminek järgmise nelja aasta jooksul nõuab investeeringuna üle 100 miljoni euro kokku,» lisas ta.

Lisaks on 2024. aasta riigieelarves täiendavalt 24 miljonit eurot õpetajate palgafondi ja üks miljon eurot lasteaiaõpetajate palgafondi. «Eestikeelsele haridusele ülemineku see puudujääk, mis meil selle aasta eelarvega võrreldes oli, 27 miljonit, lisandub ka veel sinna,» tõi minister välja. Ka kõrghariduse rahastus tõuseb 15 protsenti ja teaduse rahastamine jääb suurusjärku üks protsent sisemajanduse koguproduktist.

Minister nentis riigieelarve võimalike kärpekohtade kontekstis, et ka haridusvaldkonna kulud vajavad ülevaatamist. «On üsna vale see, et nii suure investeeringu puhul nagu me eelarves haridusse Eestis teeme, ei suuda me jätkuvalt siiski õpetajatele üle keskmise head palka maksta. Ka hariduse valdkonna eelarverevisjoni me järgmisel aastal läbi viime. See ei ole riigi nulleelarve revisjoni osa, aga meil on vaja ka hariduse valdkonnas kulud üle vaadata,» rääkis Kallas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles