4-meetrine ronimistorn ja kõrgepingeala – Positron tutvustab noortele elektrivaldkonda

Copy
Vaade «Võrguehitajate teemapargile».
Vaade «Võrguehitajate teemapargile». Foto: Positron

Sel nädalavahetusel, 22.–23. septembril Unibet Arenal toimub elektrivaldkonna haridust ja karjäärivõimalusi tutvustav suursündmus Positron, mille eesmärk on propageerida noorte seas elektrivaldkonda. Üritus on kõikidele tasuta.

«Elekter on kõikjal meie ümber, nii täna kui ka homme on vaja inimesi, kes hoolitseksid selle eest, et meie kodudes oleks valge ja soe, kodu- ja nutiseadmed toimiksid ning tehased töötaksid,» ütles Eesti Elektritööde Ettevõtjate Liidu tegevjuht Kaarel Jänes. Ta lisas, et elektrivaldkonnas on seoses rohepöördega toimumas kiired ja suured arengud, tegevust jagub, kuid väljakutseks on töökäte, ja just noorte tegijate puudus.

«Seetõttu saigi ellu kutsutud spetsiaalselt elektrivaldkonnale keskenduv noortele suunatud üritus Positron, kus tulevikutegijad saavad tutvuda valdkonna haridusega ja erinevate karjäärivõimalustega,» rääkis Jänes. Tegemist ei ole siiski tavapärase karjäärimessiga, vaid tõeliselt kaasahaarava sündmusega, kus külastajad saavad oma teadmised proovile panna erinevates töötubades, kuulata valdkonna ekspertide sõnavõtte, vaadata põnevaid teadusshow'sid. «Lisaks ehitatakse spetsiaalselt Positroni jaoks Unibet Arenale «Võrguehitajate teemapark», mis on justkui elektriala lõbustuspark – sellesarnast pole Eestis varem nähtud. Ja kõigest sellest saavad külastajad osa tasuta,» kirjeldas liidu tegevjuht.

Särinat täis programm

Positron annab ülevaate elektri- ja energeetikavaldkonnas tegutsevatest ettevõtetest, innovaatilistest projektidest ja karjäärivõimalustest. Ettevõtted on oma tegevuse ja projektidega tutvumiseks üles seadnud praktilised ülesanded ja workshop'id. «Eesti Energia annab muu hulgas koostöös Rakett69ga huvilistele võimaluse lahendada Rakett69 ülesandeid, Taltech viib läbi töötubasid, kus õpetatakse ehitama mobiililaadijaga lampi ja päikesepaneelidega ventilaatorit,» loetles Jänes, tõdedes, et need on vaid üksikud näited ning lisaks saab erinevates töötubades tutvuda tehisintellektse maja kontseptsiooniga, taastuvate energiaallikatega, automaatikaga ja ehitada päikeseenergial töötavat autot.

Elektrivaldkonna innovaatilisi tooteid ja lahendusi tutvustavad ning elektrivaldkonna tulevikust räägivad oma ala professionaalid – päikese- ja tuuleenergiast räägivad Innar Kaasik ja Raido Hallik Eesti Energiast, tuumaenergiast inimkehas räägib PERHi kiiritusravi keskuse juhataja Kätlin Tiigi, tuleviku linnaruumist aga kliimaneutraalse Hundipea linnaosa eestvedaja Markus Hääl, Eesti oma päikeseautot tutvustab Solaride ning lisaks arutletakse mitmel valdkondlikult oluliselt teemal.

«Nimetatule lisaks ehitatakse spetsiaalselt Positroni jaoks üles «Võrguehitajate teemapark», kus saab elektrivõrgu ehituse ja hooldusega seotud töödega tutvuda läbi kaasahaaravate tegevuste,» sõnas Jänes. Teemapargis saab kõrgtöödeala varustusega ronida 4-meetrise tellingutest torni otsa, koormuste alal saab maketi abil juhtida elektrisüsteemi töötamist, inspekteerimisalal saab soojuskaameraga drooniga kontrollida elektriliini korrasolekut, kõrgepingealal saab proovida, mis juhtub elektrivooluga, kui hoida ühe käega liinist ja teise käega puudutada maapinnaga ühenduses olevat eset. Unibet Arena ees on aga tõstukiga võimalik Tallinna peale vaadata suisa 40 meetri kõrguselt.

Kaks päeva kestvale elektrivaldkonna noorte suursündmusele panevad punkti reede õhtul Liis Lemsalu ja laupäeva õhtul Villemdrillem.

Tagasi üles