AHHAA teaduskeskus koolitab tehnoloogiaõpetajaid roboteid ehitama

PM Haridusportaal
Copy
AHHAA koolitab õpetajaid roboteid ehitama.
AHHAA koolitab õpetajaid roboteid ehitama. Foto: Teaduskeskus AHHAA

AHHAA teaduskeskus koolitab tehnoloogiaõpetajaid koos õpilastega roboteid ehitama – iga-aastasest AHHAA Robolahingu sündmusest inspiratsiooni saanud piloot-projekt alustab juba reedel.

Õpetajad proovitakse viia kurssi kõigega, mida on tarvis ühe kaugjuhitava lahinguroboti komplekteerimiseks. Sealjuures on igale õpetajatele ette nähtud stardikomplekt, mille abil alustada esimese roboti ehitamist.

Õpetajad Eesti eri paigust

Kuna kõik koolitus- ja materjalikulud on õpetajatele tasuta, oli kandideerijaid rohkem kui kohti. Osalejad valiti välja võimalikult erinevatest Eesti kohtadest, et robootikapisik võimalikult laialdase leviku saavutaks.

Robolahingu tehnikajuht ja AHHAA teaduskeskuse ekspositsioonijuht Mihkel Sild ütles, et kogu projekti eesmärk on just teema vastu võimalikult suure huvi tekitamine.

«Meie soov on näidata õpetajatele ja eriti õpilastele, kellel on pisemgi huvi inseneeria vastu, et igasuguse roboti ehitamine ei pea liialt keeruline olema. Koolituseks kokku pandud komplektid lihtsustavad õpetaja ja õpilaste esimest sammu väga märgatavalt ja tegelikult omandatavad teadmised on hiljem rakendatavad väga erinevates valdkondades,» rääkis Sild. 

Valmivaid roboteid ootab võitlusareen

Silla sõnul on 4. novembril Tartus toimuva Robolahingu võistlejate nimekiri küll juba täis, kuid järgmisel aastal plaanitakse kõigile koolituse läbinutele eraldi võistluskategooriat.

«Roboti ehitamine on võrdlemisi pikk protsess, mistõttu ootame õpilasi võistlema alles järgmisel aastal. Kui kõik ootuspäraselt läheb ja huvi projekti vastu sama suur püsib, üritame seda koolitust järgmisel aastal korrata. Meie suurem eesmärk ei olegi ju ilmtingimata võistluses konkurentsi tõsta, vaid lastes ja noortes püsivat huvi tehnika vastu tekitada. Kes teab – äkki näeme samadelt õpilastelt ka Robolahingu esimest autonoomset robotit,» rääkis Sild.

Robolahing on puldiga juhitavate või autonoomsete robotite võistlus, mille võidab meeskond, kes suudab leidlike lahendustega teise roboti liikumatuks või kahjutuks teha. Esimene selline mõõduvõtt peeti maha juba 1994. aastal San Franciscos. Eestis korraldas AHHAA teaduskeskus esimese võistluse 2017. aastal ja 2022. aastal käis lahinguid vaatamas ligi 1800 inimest. Pealtvaatajate arv ja ürituse ulatus teeb AHHAA Robolahingust Baltikumi suurima omalaadse võistluse.

Õpetajate koolituse pilootprojekti toetab haridus- ja teadusministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles