Maailmakoristuspäeval osaleb Eestis vähemalt 465 kooli ja lasteaeda

PM Haridusportaal
Copy
Rannakoristus Pikakari rannas.
Rannakoristus Pikakari rannas. Foto: Arno Mikkor

Laupäeval toimuvale üleilmsele maailmakoristuspäevale on Eestis oma osalemisest teatanud 52 000 inimest, teiste hulgas on end registreerinud 465 kooli ja lasteaeda ehk noored ja lapsed moodustavad ligi 90 protsenti kõigist osalejatest.

Eesti koristuspäeva eestvedaja ja Puhta Ilma koja tegevjuhi Elike Savioru sõnul on korraldajad südamest tänulikud õpetajatele ja kõigile noortega tegelevatele inimestele, kes aastast aastasse lapsed ja noored koristuspäevale kaasavad.

«On rõõm näha, et haridusasutused on mõistnud, milliseid võimalusi pakub Maailmakoristuspäev millegi ise ärategemiseks koostöös ja ühtlasi keskkonnaprobleemide sügavamaks analüüsimiseks,» sõnas Saviorg. «Lapsed ja noored on olnud igal aastal harukordselt tublid, nii ka tänavu! Lisaks varasemale on koristajate seltskonnaga liitunud mitmed noortekeskused.»

Fookuses on meri ja kalmistud

Iga-aastase väikeprügi ehk suitsukonide ja pisiplasti kõrval on Eesti koristuse tähelepanu keskpunktis sel aastal Läänemeri ja kalmistud. Kui möödunud aastal toimus mõni üksik avalik koristus, siis tänavu on avalikke koristusi üle Eesti 55, kuhu on oodatud kõik huvilised. Avalikud koristused toimuvad näiteks suurematel kalmistutel Tallinnas, Tartus ja Pärnus, aga ka Põhja-Tallinnas Stroomi rannas, Linnahalli juures ning paljudes teistes paikades Eestis.

«Maailmakoristus on tänavu kalmistutel esimest korda ja meil on siiralt hea meel, et suisa 17 kalmistut on meie algatusega kaasa tulnud! Siiani on olnud kalmistud üksi oma ühekordse plastprügi murega, nii et meil on ütlemata hea meel, et saame oma õla alla panna ja kalmistutele appi tulla,» tõdes Maailmakoristus Eesti turundus- ja kommunikatsioonijuht Eger Karuse.

Suur toetus kogukondadelt

Kui kohalike omavalitsuste huvi on avalike koristuste korraldamisel olnud madal, siis väga hästi on algatusega kaasa tulnud kogukonnad, külaseltsid, koolid, noortekeskused ja loomulikult kalmistud. «Minule valmistab kõige enam rõõmu see, et peaaegu kõik maakonnad Eestis on avalike koristustega kaetud ja väga palju on ka rannakoristusi. Avalikke rannakoristusi toimub suisa 16. See, et seltskonnad ja kogukonnad ühiselt välja tulevad, teeb südame tõeliselt soojaks,» möönis Maailmakoristus Eesti keskkonnaprogrammi juht Kerli Laur.

Igal aastal tuleb Maailmakoristuspäeval välja üha rohkem ettevõtteid ja mõned neist küllaltki suurte seltskondadega. Näiteks läheb 100 Tallinna lennujaama töötajat kraamima Linnahalli-äärset rannikut, samas paigas ühineb koristusega Omniva 40-pealine sats. Paljassaare poolsaart koristavad nii Tallinna Vesi, Hilti Eesti, Soome-Eesti Instituut kui Twilio; Stroomi ja Merimetsa rannikuala lähevad koristama Saksa saatkond koos teiste saatkondadega. Olympic Entertainment Group koristab Harku järve äärset ala ning Nõmmele lähevad muu hulgas Paulig Eesti ja Swedbank Kindlustus. Eesti ühe kõige prügisema paiga Võerdlas võtavad ette aga Toyota Balticu töötajad.

Täpsema ülevaate koristustest leiab maailmakoristus.ee veebilehelt, samuti paluvad korraldajad kõigil sealtkaudu teada anda oma osalemisest. Samuti oodatakse Maailmakoristuspäeva veebilehe kaudu kõigi koristajate tagasisidet.

Maailmakoristuspäeva toimumist toetavad Keskkonnainvesteeringute Keskus, Briti Nõukogu, Neste Eesti, Jazz Pesulad, Põhja-Tallinna valitsus, Tallinna strateegiakeskus, Gratitude Services OÜ, Sky Media, Optimist Creative, Megameedia Grupp OÜ, Selver, Tallinna Sadam, Linnaekraanid ja Clearchannel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles