Tulevased insenerid ehitavad Toila laululaval Goldbergi masinaid

PM Haridusportaal
Copy
Tööriistad. Foto on illustratiivne.
Tööriistad. Foto on illustratiivne. Foto: Sander Ilvest

Ida-Viru Haridusklaster ja Loodusteaduste Ainesektsioon panevad reedel Toila laululaval 90 maakonna õpilast ehitama ahelreaktsioonide mehhanisme ehk niinimetatud Goldbergi masinaid.

Kohal on esindatud Ida-Virumaa 17 haridusasutuse õpilased alates lasteaiast kuni kõrgkoolini. Osalevad kolme-nelja-liikmelised õpilaste meeskonnad, kelle ülesanne on ehitada etteantud vahenditega piiratud aja jooksul valmis toimiv Goldbergi masin. Ehitusaeg varieerub vastavalt vanusegruppidele: lasteaia koolieelikud ja algklassid saavad ehituseks 1,5 tundi ning põhikooli, gümnaasiumi ja kõrgkooli õppurid kuni kolm tundi.

Sündmuse peamine eesmärk on kujundada lastes ja noortes positiivne suhtumine loodusteadustesse ning valmistada neid ette paremini füüsikas ja muudes loodus- ning täppisteadustes. Lisaks soodustab see erinevate haridustaseme õpetajate koostööd antud valdkonnas.

Sündmusel pööratakse erilist tähelepanu taaskasutusele, kus lapsed ehitavad materjalidest, mille on suve jooksul kogunud loodusainete õpetajad. Näiteks lähevad käiku piimapakid, paberkäterätirullid, toidukarbid ja puutükid.

Ida-Viru loodusteaduste ainesektsiooni eestvedaja Riina Vaht selgitas, et Goldbergi masina ehitamine on tegelikult mäng, mis on täis füüsikaseadusi. «Meeskonnas ühiselt ehitamine soodustab õpilaste omavahelist koostööd, toetab loovuse arengut ning innustab füüsika maailma süvenema,» kommenteeris Vaht.

Ida-Viru Haridusklasteri koordinaator rõhutas, et see sündmus illustreerib suurepäraselt haridusastmete ülest õpetajatevahelist koostööd ja selle olulisust, tuues selgelt esile, kuidas valdkonna entusiastid panustavad maakonna haridusse, innustades sellega lapsi füüsikaga tegelema.

Sündmuse läbiviimist toetab Ida-Virumaa Omavalitsuste Liit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles