Üha rohkem võõrsil olevaid lapsi kasutavad õppeks e-kursuseid

PM Haridusportaal
Copy
Üleilmakooli juht Helja Kirber.
Üleilmakooli juht Helja Kirber. Foto: Tuuli-Emily Liivat

Reedel alustab üheteistkümnendat õppeaastat väljaspool Eestit elavate eestikeelsete laste Üleilmakool, mille e-kursustele on praeguseks juba üle 350 registreerimise 35 riigist.

Haridus- ja teadusministeeriumi keelepoliitika osakonna juhataja Andero Adamson ütles, et Üleilmakool on lastele ja noortele välismaal elades eesti keele õppimiseks ja eesti keele säilitamiseks esmane koht, kus õppida eesti keelt, kirjandust ja teisi õppeaineid eesti keeles.

«Õpetajate tehtud töö tagab lastele hea eesti keele oskuse, mis on väga oluline eesti identiteedi kujunemisel ning sillaks Eestiga suhete hoidmisel. Igal aastal pöördub kümneid noori Eestisse tagasi, kes soovivad oma õpinguid Eestis jätkata. Üleilmakoolis omandatud eesti keele oskus ning teadmised on neile suureks toeks,» märkis Adamson.

Üleilmakooli juht Helja Kirber märkis, et mõnekümne lapsega alustanud kool on aastate jooksul märkimisväärselt kasvatanud õppijate arvu. «Oleme saanud peredelt tagasisidet, et Üleilmakoolis eesti keele ja eesti keeles õppimine aitab keelt säilitada ja arendada, toob esile teemasid, mida igapäevases suhtlemises pole ning arendada kirjutamisoskust,» sõnas Kirber. «Individuaalseid ja väikese rühma veebitunde peetakse kasulikuks ja vajalikuks, sest keeleõppija saab ise rääkida ja tekib elav suhtlemine, mis kuulub keeleõppimise juurde.»

Üldhariduskooliealistel õpilastel on e-kursustel võimalik õppida eesti keelt ja kirjandust, Eesti ajalugu, ühiskonnaõpetust, loodusõpetust ja Eesti geograafiat ning matemaatikat kokku 35 erineval kursusel. Kõige rohkem õpitakse eesti keelt, paljud õpilased õpivad mitmel kursusel. Populaarsed on ka eesti keele kui võõrkeele kursus ning gümnaasiumiealiste noorte eesti keele kursus ja B2-taseme eesti keele eksami ettevalmistuskursus.

Üleilmakool pakub välismaa Eesti koolidele kasutamiseks oma Eesti ajaloo ja ühiskonnaõpetuse kursusi ning huvi korral ka muid kursusi.

Üleilmakoolis õpetavad Krista Arro, Triinu Laar, Tjorven Siiboja, Lee Laurimäe, Tiina Maripuu, Anni Lillemets, Helja Kirber, Piret Rannast, Sirje Sild, Karolina Antons, Kaari Rodima, Kristiina Rattasepp, Merike Barborak, Marika Uus, Maibritt Kuuskmäe, Kristi Oolo, Liivi Heinla, Katrin Siirak, Berit Vari, Leelo Kivirand ja Kerli Liksor.

Üleilmakoolis on õpilasi Austraaliast, Jaapanist, Argentiinast, Mehhikost, Peruust, Ameerika Ühendriikidest, Kanadast, Araabia Ühendemiraatidest, Barheinist, Jordaaniast, Marokost, Iisraelist, Valgevenest, Norrast, Suurbritanniast ja Šveitsist ning peaaegu kõigist Euroopa Liidu riikidest.

Üleilmakooli tegevust korraldab Eestikeelse Hariduse Selts ning toetab haridus- ja teadusministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles