Üliõpilased tulevad koolidesse programmeerimist õpetama

PM Haridusportaal
Copy
IT-õpikoja Noored Koodi auto, millega üliõpilased koole külastama asuvad.
IT-õpikoja Noored Koodi auto, millega üliõpilased koole külastama asuvad. Foto: Erakogu

IT-õpikodade sari Noored Koodi alustab uut hooaega, pakkudes kümnele koolile võimalust alates oktoobrist kutsuda enda juurde Tartu Ülikooli üliõpilased, kes õpetavad 6.–9. klasside õpilastele programmeerimist tekstipõhiste arvutimängude loomise kaudu.

Oma kooli saab külastatavate koolide konkursile registreerida hiljemalt 22. septembril IT-õpikoja lehel. Neljapäeval kell 15.30 toimub Microsoft Teamsi keskkonnas veebitund, milles tutvustatakse programmi võimalusi.

Enda soovidest märku andnud koolide seast valitakse igal õppeaastal välja kümme. Et projekti mõju oleks Eesti mõistes võimalikult laiaulatuslik, valitakse soovijate hulgast ka väiksemaid ja keskustest eemal asuvaid koole.

Fookuses on väiksemad koolid

«IT-õpikodadel on oluline roll konkurentsivõimelise digipädevuse arendamisel tõmbekeskustest kaugemal,» sõnas teaduskooli arendus- ja koostöö peaspetsialist Jaanus Sepp.

Üliõpilased tulevad appi väiksematele koolidele, kus arvutiõpetuse tundide jaoks ei pruugi leiduda õpetajat või kaasaegset taristut.

Üha enam digitaalsuse suunas liikuvas ühiskonnas on oluline tekitada eriala vastu huvi ja tutvustada võimalusi varakult. Eriti tähtis on see tüdrukute jaoks, kel tavapäraselt on informaatikaga kokkupuuteid vähem. «Põhikoolis kujunevad karjääriplaanid, millest lähtuvalt tehakse gümnaasiumi- ja hiljem ülikoolivalikud,» lisas Sepp.

Võidab terve kogukond

Varem projektis osalenud õpilaste hinnangul saadi õpikodadest juurde uusi IT-oskusi, mis oma kooli asukoha tõttu oleks muidu saavutamata jäänud. Projektist saab kasu kogukond tervikuna, kuna osalenud õpilased on tihti hiljem õpetajatele IT-maastikul suureks abiks.

Projekti Noored Koodi koordineerib Tartu Ülikooli teaduskool koostöös Swedbanki, Telia, Mariine Auto ja Tartu Ülikooli arvutiteaduse instituudiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles