Reedel toimub üle-eestiline lugemistund

PM Haridusportaal
Copy
Reedel toimub üle-eestiline lugemistund
Reedel toimub üle-eestiline lugemistund Foto: Soome instituut

UNESCO rahvusvahelist kirjaoskuse päeva tähistatakse reedel ka Eestis, kui kavas on muuhulgas lugemiskett, ettelugemine pargipuudele, loetakse ette vanavanematele ja vanavanemad loevad ise ette ning ühislugemisi toimub üle kogu Eesti.

Lugemisaktsioon ReadHour ehk Lugemistund kutsub üles võtma reedel kell 11–12 lugemiseks aeg maha – eesmärk on propageerida lugemist eelkõige laste ja noorte hulgas, aga osalema on oodatud igas vanuses lugejad. «Lugemine valgustab kõrgusi, kuhu raamatuid mittemõistvad inimesed kunagi ei küüni,» ütles aktsiooniga liitunud kirjanik Mika Keränen.

Suuremad avalikud lugemiskohad on sel päeval Tartus ja Tallinnas. Tartu raekoja taga Pirogovi platsil saab lisaks oma raamatu lugemisele kuulata kirjanikke: lastele loeb lõigu oma raamatust ette Soome lastekirjanik Tuutikki Tolonen ja suurtele loeb oma luulet Heidi Iivari. Tallinnas toimub lugemistunni ajal avalik lugemisaktsioon Tallinna Keskraamatukogu peamajas Estonia puiestee 8, kus esinevad kirjanik Mari Teede ja ajakirjanik Heleri All. Seejärel kell 11.35 moodustatakse lugemiskett mööda Estonia puiesteed Reaalkooli ja Tallinna Keskraamatukogu peamaja vahel.

Lisaks suurtele avalikele lugemispidudele on üle Eesti mitmed Lugemistunnile pühendatud üritused. Näiteks on Tartu Linnaraamatukogu peamajas ja harukogudes on sellel päeval võimalus osa saada aktsioonile pühendatud teematundidest nagu «Ettelugemisrulett», «Õed Nopolad ja nende looming» ja nii edasi. Kuuste kooli kõrval asuvas mõisapargis loevad õpilased katkendeid lemmikraamatust vanadele pargipuudele, mitmes lasteaias ja raamatukogus osalevad ühislugemises vanavanemad, loetakse üksteisele ja arutatakse loetut.

Üle Eesti korraldatud Lugemistunnid on näha Soome Instituudi kodulehel, kuid Lugemistunni võib igaüks korraldada oma kodus, töökohal või koolis ka ilma instituudi lehel registreerimata. Lugemise propageerimiseks paluvad korraldajad postitada enda lugemisaktsioonist fotosid sotsiaalmeediasse teemaviidetega #Lugemistund ja #ReadHour.

«Lugemise tähtsust inimese kujunemisel on võimatu üle hinnata,» ütles Soome Instituudi programmikoordinaator Anneli Loodus. «Raamatu lugemine – olgu teabetekst või ilukirjandus, sügav või meelelahutuslik, algupärand või tõlge – kujundab meie keelt. Keel on aluseks mõtlemisele: lõpuks sellest sõltub, kes me inimestena oleme ja olla tahame. Kampaania tuletab lugemise tähtsust meelde, ning kui seeläbi mõni lugemist väärtustav laps või noor juurde tuleb, on eesmärk kuhjaga täidetud,» ütles Loodus

Eelmisel aastal vastas lugemisüleskutsele 150 Eesti kooli ja raamatukogu. Sotsiaalmeedias haarasid Lugemistunni mõttest kinni muuhulgas Rahva Raamat, Eesti Noorsooteater, Eesti president Alar Karis ja paljud teised. Kõige suuremalt toimus Lugemistunnil avalik lugemine Tartus. Lugemistundi tähistati ka Soomes, Rootsis, Norras ja Suurbritannias. Kui mujal oldi kellaaja suhtes rangemad, siis Eestis said koolid ja raamatukogud vabaduse ise valida kellaaja ja tegutsemisviisi.

Soomes 2019. aastal alguse saanud rahvusvaheline lugemisaktsioon ReadHour ehk Lugemistund toimub Eestis tänavu juba kolmandat korda ja seda korraldavad Soome Instituut, Tartu Linnaraamatukogu, Eesti Lastekirjanduse Keskus ja Tallinna Keskraamatukogu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles