Urmas Viilma: unistuste koolis õpetatakse nägema ka südamega

PM Haridusportaal
Copy
Peapiiskop Urmas Viilma.
Peapiiskop Urmas Viilma. Foto: Andres Haabu

Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskopi Urmas Viilma sõnul on tema hinnangul unistuste kool selline, kus lisaks kõigele muule õpetatakse nägema ka südamega.

«Igal aastal 1. septembril, teadmiste päeval, tuleb kümnetel tuhandetel Eestimaa lastel asuda tegelema nii maateaduse kui ajaloo, aga ka matemaatika ja grammatikaga. Osa lastest asub kooliteele esimest korda, teistele on see tee teadmiste varasalve juurde juba varasematest aastatest tuttav,» märkis Viilma.

Tema sõnul on teadmiste päeval oluline rääkida teadmistest, kõigest, mida saab õppida hindama ja mõõtma oma viie meelega ja meelde jätma Loojalt kingiks saadud vaheda mõistusega. «Eesti unistuste kool on koht, kus luuakse tingimused just teadmistepõhise hariduse omandamiseks. Minu unistuseks on aga kool, kus aritmeetika ja grammatika kõrval õpivad õpilased nägema mitte ainult silmadega, vaid ka südamega. Et taevasse vaadates ei näeks me seal mitte ainult planeete, tähti ja udukogusid, vaid oskaksime näha sedagi, mida teleskoobiga näha ei saa,» rääkis Viilma.

Peapiiskop soovib koolirahvale uueks kooliaastaks igasse väikesesse ja suurde küla-, linna- ja riigikooli, alg-, põhi- ja keskkooli, ameti- ja ülikooli rohkem taipamist ja oskust silmaga nähtava kõrval märgata oma südamega nähtamatut.

«Oleme enda hinge eest eriti hästi hoolt kandnud siis, kui õpime nägema sedagi, kuidas Taevase Printsi, Jumala Poja läbi on loodud kõik, mis on taevais ja maa peal, mis on nähtav ja nähtamatu, olgu troonid või ülemused, olgu valitsused või meelevallad – kõik on loodud tema läbi ja tema poole. Tema ise on enne kõike ja kõik püsib koos temas,» ütles Viilma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles