Reedel algaval õppeaastal avavad uksed viis uut riigigümnaasiumi

PM Haridusportaal
Copy
Pelgulinna riigigümnaasium on üks viiest uuest riigigümnaasiumist, mis reedel tööd alustavad.
Pelgulinna riigigümnaasium on üks viiest uuest riigigümnaasiumist, mis reedel tööd alustavad. Foto: Riigi Kinnisvara AS

Haridus- ja teadusministeerium võtab eestikeelsele õppele ülemineku toetamiseks riigi pidamisele kaks Sillamäe ja kolm Lüganuse valla kooli ning riigigümnaasiumides saab sellest sügisest õppida ka Tallinnas ja Narvas.

Haridus- ja teadusminister Kristina Kallase sõnul aitab koolipidamise ülevõtmine parandada kvaliteetse eestikeelse hariduse kättesaadavust ning tagada sujuvam eestikeelsele õppele üleminek. «Riigi roll on eelkõige gümnaasiumihariduse pakkumine, kuid Ida-Virumaa põhikoolide riigikoolide võrgustikku toomine aitab piirkonnas eestikeelsele õppele üle minna,» sõnas minister.

Fookuses on eestikeelne haridus

Alates 1. septembrist on Sillamäe Eesti põhikooli, Sillamäe gümnaasiumi, Lüganuse kooli, Kiviõli 1. keskkooli ning Kiviõli Vene kooli pidajaks haridus- ja teadusministeerium. Ülevõtmise leping sõlmiti omavalitsuste ja ministeeriumi vahel kevadel. Koolide ülevõtmise eesmärgiks on toetada Ida-Virumaa eestikeelsete koolide elujõudu ning vene õppekeelega koolide üleminekut eestikeelsele õppele. Ministeerium on juba varasemalt investeerinud teistesse Ida-Virumaa suurematesse keskustesse - Narva, Jõhvi ja Kohtla-Järvele.

Sel sügisel avavad uksed kolm uut riigigümnaasiumi Tallinnas ning kaks uut riigigümnaasiumi Narvas. Tallinnas alustavad tööd Mustamäe, Pelgulinna ja Tõnismäe riigigümnaasiumid. Nii Mustamäe kui ka Pelgulinna riigigümnaasiumis asub tänavu õppima 360 noort, Tõnismäe riigigümnaasiumis 160 noort.

Võrdsed võimalused

Narvas võtavad õpilasi esmakordselt vastu Narva Eesti gümnaasium ning Narva gümnaasium. Narva gümnaasiumi vastvalminud hoones hakkab õppima 561 õpilast. Narva Eesti gümnaasiumis alustab sel sügisel kooliteed 169 õppurit esialgu ajutisel pinnal, uus koolihoone valmib aasta lõpuks.

Selle aasta septembrist toimub õppetöö kokku 26 riigigümnaasiumis, kus alustab või jätkab õpinguid ligi 8600 gümnasisti. Lisaks valmib Harjumaal Jüris asuva Rae riigigümnaasiumi õppehoone selle aasta lõpuks, kuid õppetööd alustatakse septembrist 2024.

Riigigümnaasiumide rajamisega maakonnakeskustesse toetab ministeerium gümnaasiumide võrgu korrastamist, millega luuakse eeldused kõigile õppijatele Eesti eri piirkondades võrdselt kõrgekvaliteedilise ja valikuterohke gümnaasiumihariduse omandamiseks. Riigigümnaasiumite projekteerimise ja ehitamise vahenditest tuleb 85 protsenti EL-i regionaalarengu fondist ja 15 protsenti moodustab riigi kaasfinantseering.

Uute riigikoolide ja riigigümnaasiumide avaaktused 1. septembril:

9.00 Lüganuse Kool - kooli ülevõtmine

10.00 Kiviõli 1. KK - kooli ülevõtmine

10.00 Tallinna Pelgulinna Riigigümnaasiumi avaaktus

10.00 Narva Gümnaasiumi avaaktus

11.00 Narva Eesti Gümnaasiumi avaaktus

11.00 Kiviõli Vene Kool - kooli ülevõtmine

11.00 Tallinna Tõnismäe Riigigümnaasiumi avaaktus

12.00 Tallinna Mustamäe Riigigümnaasiumi avaaktus

13.30 Sillamäe Eesti Põhikool - kooli ülevõtmine

14.30 Sillamäe Gümnaasium – kooli ülevõtmine

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles