Rakenduskõrgkoolide rektorite nõukogu asub juhtima Ulla Preeden

PM Haridusportaal
Copy
Ulla Preeden
Ulla Preeden Foto: SA Eesti Rakenduskõrgkoolid

Reedest asub rakenduskõrgkoolide rektorite nõukogu (RKRN) juhtima Tartu Tervishoiu Kõrgkooli rektor Ulla Preeden, kes soovib fookustada kõrghariduse kvaliteeti ja hindamist ning rakenduskõrghariduse rahastamist.

RKRNi eesmärk on rakenduskõrghariduse edendamine ja kaheksa Eesti rakenduskõrgkooli ühiste seisukohtade ja tegevuste kujundamine. RKRNi esimees valitakse üheks õppeaastaks ja Ulla Preeden võtab nõukogu juhtimise üle Tallinna Tehnikakõrgkooli rektorilt Enno Lendilt.

Fookuses on koostöö

Ulla Preeden toob prioriteedina välja rakenduskõrgkoolide ühistegevuse igakülgse edendamise. «Plaanime kaardistada tänased kitsaskohad ja arenguvõimalused kõrghariduse kvaliteedi hindamisel, ennekõike institutsionaalse akrediteerimise protsessiga seotult, ning koostada sisukad ettepanekud edasisteks arenguteks,» sõnas Ulla Preeden.

Rakenduskõrghariduse kvaliteet ja selle hindamine on fookuses ka rakenduskõrgkoolide visioonipäeval, mis toimub traditsiooniliselt oktoobris.

Rahastus korda

Teise valdkonna kitsaskohana toob Ulla Preeden välja kõrghariduse rahastamisega seotud küsimused. «Motiveeritud ja kõrgetasemeliste õppejõudude olemasolu on kvaliteetse hariduse pakkumise eeldus ning kõrgkoolidele kriitilise tähtsusega. Kindlasti tuleb jätkata kõrghariduse rahastamist vähemalt planeeritud kujul ehk 15-protsendist kasvu aastas, mis võimaldaks minimaalset konkurentsivõimelisust, ennekõike kõrgkoolide personali palgapoliitikas,» ütles Preeden.

Samuti rõhutab Preeden mitme valdkonna spetsialistide kriitilist puudust tööturul. «Kõrgkoolide käesoleva aasta kevadsuvised vastuvõtukonkursid viitasid selgelt suurele õppimishuvile ja näiteks tervishoiu valdkonna õppekavadel jäi ukse taha sadu sektoris nii vajalikke potentsiaalseid spetsialiste. Ühelt poolt on spetsialiste väga vaja, teisalt ei ole kõrgkoolidel piisavaid vahendeid kõigi vajalike spetsialistide koolitamiseks. Siinkohal on kindlasti vajalikud tulevikku vaatavad arutelud lahenduste osas.»

Kutseharidus vajab tähelepanu

Preedeni arvates tuleks rohkem tähelepanu pöörata ka kutseharidusele. «Eestis on algatatud kutseharidusreformi arutelud ning pean seejuures väga oluliseks diskussiooni selle üle, kuidas muuta sujuvamaks ja ligipääsetavamaks kutseõppe lõpetajate õpinguteekonna jätkamine kõrgkoolides.»

Ulla Preeden rõhutab, et Eesti ei pea muudatusi või vajalikke arendusi kavandades leiutama jalgratast – teiste riikide praktikad ja kogemus rakenduskõrghariduse rolli kasvatamisel, rakendusuuringute toetamisel või siis laiemalt kvaliteedi mõõtmisel ja tagamisel on meile tähtis sisend.

Ulla Preeden on Tartu Tervishoiu Kõrgkooli juhtinud alates 2016. aastast. Alates 2020. aastast juhib ta Eesti Hariduse Kvaliteediagentuuri Kuratooriumi ning 2023. aasta juunist on Ulla Preeden ka Euroopa Kõrgharidusinstitutsioonide Assotsiatsiooni EURASHE juhatuses rakenduskõrgkoolide eestkõneleja nii Euroopa Liidu kui ka riiklikul tasandil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles