Eestikeelne haridus saab 46 miljoni euro suuruse rahasüsti

PM Haridusportaal
Copy
Haruidus- ja teadusministri Kristina Kallase sõnul annab eesti keele oskus kõigile inimestele võimaluse ja vabaduse osaleda aktiivselt ühiskonnaelus.
Haruidus- ja teadusministri Kristina Kallase sõnul annab eesti keele oskus kõigile inimestele võimaluse ja vabaduse osaleda aktiivselt ühiskonnaelus. Foto: Jan Randar Raidma

Haridus- ja teadusminister Kristina Kallas kinnitas eesti keele õppe arendamise programmi, millega suunatakse kuue aasta jooksul ligi 46 miljonit eurot eesti keele kui teise keele õpetamisse, sealhulgas eestikeelsele haridusele ülemineku tegevustesse.

Programmi maksumusest 70 protsenti tuleb Euroopa Sotsiaalfondist ja 30 protsenti on Eesti riigi kaasfinantseering.

Haridus- ja teadusminister Kristina Kallas märkis, et uus programm aitab ehitada ühtset Eestit, kus eesti keele oskus annab kõigile inimestele võimaluse ja vabaduse osaleda aktiivselt ühiskonnaelus. Kasutame Euroopa Liidu raha arukalt ja toetame eesti keelest erineva emakeelega lapsi, õpilasi ja täiskasvanuid nende keeleõppe teekonnal. Eestikeelsele haridusele üleminekul on võtmetähtsusega vajaliku keeleoskusega õpetajate olemasolu, mistõttu on programmi üks kaalukatest tegevustest haridustöötajate riigikeele õpe.»

Programmi «Eesti keele õpe ja keeleõppe arendamine» peamine elluviija on eesti keele instituut (EKI). EKI direktor Arvi Tavast kinnitas, et instituut on teinud põhjalikku eeltööd ja selle taustal on selge, et eesootav väljakutse on suur ja aukartust äratav. «Kuid ma olen sügavalt veendunud, et just meie meeskond oma professionaalsuse ja eesti keele instituudis paikneva keeletehnoloogia kompetentsiga on võimeline programmis seatud eesmärgid täitma,» ütles Tavast.

Programmi peamised eesmärgid hõlmavad eesti keele õppe kvaliteedi tõstmist ning eesti keele õppe ja keelevaldkonna e-teenuste kättesaadavuse parandamist. Lisaks arendatakse programmi raames keeleõppe metoodikaid ning hindamise ja testimise meetodeid, integreerides nendesse kaasaegset keeletehnoloogiat. Programmi oluliseks eesmärgiks on ka keelevaldkonna professionaalide järelkasvu soodustamine, sealhulgas eesti keele kursuste pakkumine vähemalt 2500 haridustöötajale.

Eesti keele instituudi partneriteks programmi elluviimisel on haridus- ja teadusministeerium ning haridus- ja noorteamet. Tegevused on kavandatud kuni 2029. aastani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles