Kataloonia tippülikoolid hakkavad kasutama Eestis loodud IT-lahendust

PM Haridusportaal
Copy
Cybernetica tegevjuht Oliver Väärtnõu. Riigi süsteemidesse saab varsti sisse logida näo- ja näputuvastusega.
Cybernetica tegevjuht Oliver Väärtnõu. Riigi süsteemidesse saab varsti sisse logida näo- ja näputuvastusega. Foto: AS Cybernetica

Eesti e-riigi ökosüsteemide looja Cybernetica arendab Kataloonia tippülikoolidele üliturvalise andmevahetus platvormi CAMINS, mille eesmärk on ülikoolide ja tudengite jaoks oluliste andmete turvaliselt kättesaadavaks tegemine, info leidmise lihtsustamine ja tundliku informatsiooni süsteemist lekkimise välistamine.

CAMINS-i arendamisel tugineb Cybernetica tiim oma varasematel kogemustel riikidevahelise andmevahetusplatvormi X-tee ja nende enda loodud andmevahetussüsteemi Unified eXchange Platfrom (UXP) arendamisest.

Projektis osalevad mitmed Kataloonia riiklikud ülikoolid, ent projekti tellija ja peakoordinaator on rahvusvaheliselt tunnustatud Rovira i Virgili Ülikool. Lisaks eelnimetatule võtavad CAMINS-i kasutusele veel neli ülikooli: Barcelona Autonoomne Ülikool, Barcelona Ülikool, Girona Ülikool ja Kataloonia Polütehniline Ülikool. Kaks ülikooli – Lleida Ülikool ja Kataloonia Avatud Ülikool – ühinevad projektiga vaatlejatena. Kohalikku tehnilist tuge ja infrastruktuuri hooldust hakkab pakkuma Kataloonia ülikoolide teeninduskeskus.

Cybernetica tegevjuhil Oliver Väärtnõul on väga hea meel, et Cybernetica kogemus andmevahetusplatvormide arendamisel on leidnud järjekordse tunnustuse. «Varasemalt oleme olnud rahvusvahelisel skaalal väga edukad X-tee riikidevahelise andmevahetuseplatvormi tegemisel ja kõrge turvalisuse tagamisel. On ainult positiivne, et saame sealt saadud kogemuse tuua üle hariduse valdkonda ja seda taaskord rahvusvahelisel tasandil. Kataloonia regiooni loodav andmevahetuse ökosüsteem annab kindla ja laiaulatusliku baasi, et Hispaania ülikoolisüsteemi veel enam digitaliseerida,» lisas Väärtnõu.

Cybernetica andmevahetustehnoloogiate osakonna juhataja Maksim Ovtšinnikov toob välja, et CAMINS-i abil saavad ülikoolid lihtsamalt jagada andmeid nagu tudengite õppemaksu info, sisseastumiseksamite tulemused, õppetulemuste info ja muid tundlikke andmeid, mille puhul on kõrge turvalisus ja riskide ennetamine äärmiselt oluline. «Andmevahetuse automatiseerimine aitab ülikoolidel efektiivsemalt töötada ühiste eesmärkide nimel ning ühendada seni eraldi seisnud protsessid nagu näiteks matrikuleeritud tudengite põhiandmete või õpitulemuste jagamine ülikoolilt ülikoolile.»

Cybernetica on üks Eesti juhtivatest tehnoloogiaettevõtetest ning omab üle 25 aasta kogemust e-valitsuse tehnoloogiate juurutamisel. Muuhulgas on Cybernetica arendatud isikutuvastussüsteem Smart-ID, Eesti e-riigi põhiline andmevahetuse platvorm X-tee, digiidentiteedi üks alustehnoloogiaid SplitKey ning interneti hääletamise rakendus. Ettevõte on üle 10 aasta eksportinud oma tehnoloogiaid ja juurutanud e-riigi projekte paljudes teistes riikides, sealhulgas Ukrainas, Jaapanis, Beninis, Tuneesias, Bahamadel, Gröönimaal ja mujal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles