Naiste võrkpalli EM tõstab fookusesse ka koolikiusu teema

PM Haridusportaal
Copy
Kiusamiskarikas, mida tegelikult keegi võita ei soovi
Kiusamiskarikas, mida tegelikult keegi võita ei soovi Foto: Sa Kiusamisvaba Kool

SA Kiusamisvaba Kool tänavune algatus koostöös Eesti Võrkpalli Liidu ja naiste rahvuskoondisega toob Tallinnas 16. augustil algaval Euroopa meistrivõistluste finaalturniiril lisaks tippvõrkpallile tähelepanu keskmesse ka koolikiusamise valusa teema.

Selle rõhutamiseks on loodud Eesti tulemuste eest koolikiusus auhinnakarikas, mida keegi tegelikult ei soovi saada. Samuti kogutakse turniiril annetusi kiusuennetuseks.

Valus teema

«Oleme väga tänulikud võrkpalli kogukonnale, et saame teha koostööd niivõrd olulise spordisündmuse korraldajatega, samuti meie võrkpallinaistele, kelle abil saame kutsuda ellu originaalse koolikiusamise vastase kampaania,» lausus SA Kiusamisvaba Kool tegevjuht Ingi Mihkelsoo.

Tema sõnul on see valus teema, kuid kahjuks täiesti igapäevane nähtus. «Kõige hiljutisemad rahvusvahelist võrdlust lubavad andmed näitavad, et paar korda kuus on vähemalt mõnda kiusamise vormi korduvalt kogenud Eestis 25 protsenti õpilastest. Ja tõmmates paralleele spordiga, kuulub Eestile näiteks 11-aastaste laste hulgas koolikiusamises Euroopas kõrge kolmas koht.»

Seekordses kampaanias püüavad pilku hiiglaslik auhinnakarikas, mis on «tunnustuseks» koolikiusamise eest ning Eesti koondislaste erikujundusega roosat värvi võistlussärk esimeses mängus, mis reklaamide asemel kannab hoopiski heategevuslikku sõnumit «Kiusule blokk ette».

Karikas, mida keegi võita ei soovi

Auhinnakarikas, mis on «tunnustuseks» koolikiusamise eest ja mida keegi tegelikult ei soovi saada, asetatakse Unibet Arena sissepääsu juurde, et see paistaks kui mõni suure võistluse võit Eesti jaoks. Karikale on peale graveeritud kiususõnad, mis on õpilaste abiga kokku kogutud. Samuti on karika juures üleskutse annetada SA Kiusamisvaba Koolile, et üheskoos kiusamist ennetades ja peatades luua Eesti lastele turvaline ja hooliv haridustee õnnelikuks inimeseks kasvamisel.

«Spordis võime küll olla uhkelt esirinnas, kuid meil on ka teisi tiitleid ette näidata. Kuigi koha pjedestaalil oleme «saavutanud» vaid 11-aastaste noorte seas, suudame pakkuda kiusamises konkurentsi teistele Euroopa riikidele ka muudes vanuserühmades. Meil pole sellist auhinnakarikat tõepoolest vaja,» tõdes Ingi Mihkelsoo.

«Kuna Eesti on koolikiusamises kõrgel kohal ja tahame kiusamist blokeerida, siis otsustasime Kiusamisvaba Kooli missioonile õla alla panna. Kogume terve turniiri jooksul tehtud blokkide pealt annetusi, kaasa arvatud teiste riikide mängijate tehtud blokipunktidelt. Iga kogutud blokk on võrdne kümne euroga, mis võimaldab KiVa programmil jõuda ühe õpilaseni. Alagrupiturniiri lõppedes loeme kõik kogutud blokid kokku ja kogusumma ulatuses teeb Eesti Võrkpalli Liit annetuse Kiusamisvabale Koolile,» lausus Eesti Võrkpalli Liidu turundus- ja kommunikatsioonijuht Toomas Vara.

Tema sõnul seisneb kampaania idee selles, et iga blokeeringuga pannakse reaalselt blokk kiusamisele ette ehk viiakse KiVa kiusuennetusprogramm ühe õpilaseni. See on ka hea viis mängijatele lisamotivatsiooni andmiseks ning blokis eriliselt pingutamiseks. 

16.–23. augustini toimub Tallinnas Unibet Arenal naiste Euroopa meistrivõistluste finaalturniir võrkpallis. Eesti rahvusnaiskond kuulub kodusel EMil D-alagruppi koos Prantsusmaa, Soome, Hollandi, Slovakkia ja Hispaaniaga. Esimese mängu peab Eesti 16. augustil kell 20 Prantsusmaaga.

Oluline on kiusamist ära tunda

2012. aastal asutatud SA Kiusamisvaba Kool vahendab Turu ülikoolis välja töötatud KiVa programmi ka Eesti koolidesse. KiVa programmi abiga õpivad lapsed kiusamist ära tundma ning kiusamisjuhtumitele kohaselt reageerima, kusjuures suur rõhk on pealtvaatajate rolli teadvustamisel. KiVa haarab kogu koolipere – tegevustesse on kaasatud nii kooli personal, õpilased kui ka lapsevanemad. Lisaks Soomele ja Eestile kasutatakse KiVa programmi juba rohkem kui 20 riigis. 

Annetuskampaania loovidee teostas ning mõtles koostöös Kiusamisvaba Kooliga välja loovagentuur Not Perfect Tallinn, SA Kiusamisvaba Kooli tegevusi aitas kommunikeerida kommunikatsioonibüroo Dalton. Kampaania elluviimisel olid abiks veel IconPrint, Printhouse ja Henri Siht.

Kõige mugavamalt saab Kiusamisvaba Kooli tegevuse toetuseks teha (püsi)annetuse sihtasutuse veebilehel: kiusamisvaba.ee/anneta. Annetada saab ka, tehes ülekanne SA Kiusamisvaba Kool arveldusarvele EE312200221056518192 või helistades 9002010  toetab helistaja 10 euroga, kui kuulab kõne lõpuni. Samuti saad anda oma panuse «Ma armastan aidata» keskkonnas: armastanaidata.ee/kiva. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles