Kutseõppes koguvad populaarsust mootorsõidukitehniku ja koka erialad

PM Haridusportaal
Copy
Tegevusjuhendaja valdkonna kutsevõistluse korraldajateks on Tallinna tervishoiu kõrgkool, Tartu tervishoiu kõrgkool, Järvamaa kutsehariduskeskus, Valgamaa kutseõppekeskus (pildil), Pärnumaa kutsehariduskeskus ja Kuressaare ametikool.
Tegevusjuhendaja valdkonna kutsevõistluse korraldajateks on Tallinna tervishoiu kõrgkool, Tartu tervishoiu kõrgkool, Järvamaa kutsehariduskeskus, Valgamaa kutseõppekeskus (pildil), Pärnumaa kutsehariduskeskus ja Kuressaare ametikool. Foto: Arvo Meeks

Töökohapõhise õppe kõrval on Valgamaa kutseõppekeskuses tänavu osutunud kõige populaarsemaks mootorsõidukitehniku ja koka erialad, kusjuures mõlema eriala kutseoskuste järele on ka tööturul kõige suurem nõudlus.

Valgamaa kutseõppekeskuse õppedirektor Erni Ajaots märkis, et kui ülikoolides on pilt juba kesksuveks selge, siis kutsehariduses langeb vastuvõttude kõrghooaeg sageli just augustikuusse. Valgamaa kutseõppekeskusele on näiteks laekunud juba üle 400 avalduse ning uusi avaldusi lisandub iga päev.

«Näeme, et osa suundade vastu on huvi suurem ning just nendel erialadel on ka kõige rohkem vabu töökohti. Näiteks on töötukassa andmetel eriti suur kokkade puudujääk Hiiu, Põlva ja Pärnu maakonnas ning mootorsõidukitehnikutest tuntakse puudust pea kõikjal Eestis. See annab õppijatele kindlustunde, et peale kooli lõpetamist on võimalik valitud erialal kohe tööle asuda,» rääkis Ajaots.

Valgamaa kutseõppekeskuse meeskond näeb oma igapäevatöös, et kutsehariduse maine paraneb Eestis järk-järgult. Seda kinnitavad ka vastuvõtunumbrid, mis on üle riigi väikeses tõusutrendis – 2021. aastal ligi ühe protsendi jagu kõrgem kui varem. Sellel, et nii noored kui ka juba täiskasvanud õppurid aina enam kutsehariduse poole vaatavad, näeb õppedirektor Erni Ajaots kahte peamist põhjust.

«Üheks põhjuseks on kindlasti kaasaegne õppekorraldus, tänapäevane kutseharidus on nimelt väga erinev sellest, mida vanem põlvkond oma noorusajast meenutada võib. Valgamaa kutseõppekeskuses anname nii erialaoskused kui üldteadmised paindlikul ning õppija vajadustest ja elukorraldusest lähtuval viisil,» selgitas Erni Ajaots. «Teiseks mõjutab kutsehariduse rolli kasvu olukord tööturul, kutseoskuste omandamine annab noorele inimesele konkurentsieelise ning kindluse tuleviku suhtes, sest omandatakse oskused ja vilumused, mille järele on tööandjatel suur vajadus.»

«Tehnilistest aladest pakume õpet nii mootorsõidukitehnikutele kui diagnostikutele, tisleritele ja puidutöötlejatele, aga ka logistikutele ja veokorraldajatele. Tervise ja heaoluga seotud erialadest on hinnas sotsiaal- ja tervishoiu spetsialisti eriala, aga ka hooldustöötaja ning lapsehoidja kutse. Lisaks muidugi kokkade, abikokkade ning toitlustusteenindajate koolitamine. Kõigi nimetatute järele on tööturul suur nõudlus,» lisas Erni Ajaots.

Valgamaa kutseõppekeskuse vastuvõtt kestab tänavu 14. augustini. Kool ootab õppima kõiki soovijaid, sõltumata vanusest või elukohast. Et õppetöö kulgeks sujuvamalt, pakub Valgamaa kutseõppekeskus nii erinevaid tugiteenuseid ja konsultatsioone kui e-õppe võimalust, samuti lisateenuseid, nagu ühiselamu ja sportimisvõimalused.

Avaldusi sisseastumiseks saab esitada vastuvõtukeskkonnas www.SAIS.ee ning koolis kohapeal. Täpsema info leiab Valgamaa kutseõppekeskuse kodulehelt: https://www.vkok.ee/ .

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles