Vaata, milline saab olema EKA tudengite ehitatav linnumaja

PM Haridusportaal
Copy
Selline saab olema valminud linnumaja
Selline saab olema valminud linnumaja Foto: Sofia Schneider

Eesti Kunstiakadeemia (EKA) arhitektuuritudengite esimese aasta õpingud tipnevad järgmisel kahel nädalal varjualuse ehitamisega Tartu Ülejõe parki, kuhu seekord kerkivad projekti «Linnutee» raames lindudele mõeldud pesakorterid.

Ehitus algas esmaspäeval ja kestab 11 päeva.

Varjualuste kavandamine ja ehitamine on aastaid olnud EKA arhitektuuritudengite esimene suurem praktiline töö. Stuudio käigus puutuvad nad kokku nii oma projekti ehitatavaks arendamise kui ka päris ehitusprotsessiga. Ehitamiseks antud ajaga peab kursus jõudma ehitusplatsi ette valmistada, ehitada ja lahendada tekkivad probleemid.

Praktika kinnistab klassitunnis õpitut

Kursuseprojekti juhendaja arhitekt Ott Alver leiab, et varjualuse ehitamisel saadav kogemus on oluline nii hariduse omandamisel kui ka arhitektiks kujunemisel. «Varjualuse projektis põimuvad teoreetiline uurimus ja ehituspraktika. Tuleviku arhitektidel on vajalik mõista, et üks asi on idee paberile vormistada, kuid hoopis teine asi on see ka reaalselt valmis ehitada. Käeline praktika annab neile vajaliku perspektiivi ja kogemuse karjääriks arhitektuurivaldkonnas,» sõnas Alver.

«Linnutee» valiti Alveri sõnul tudengite projektidest välja praeguse maailma valupunkte mõtestava disaini eest, kuidas üha tihenevates linnades on võimalik luua inimtekkelisi, kuid ka looduse jaoks sobilikke keskkondi. Nutikas lahendus suudab juhendaja silmis pakkuda midagi nii inimestele kui lindudele, lõimides osapooli läbi uudse ruumilise struktuuri.

Linnud vajavad linnakeskkonnas rahu

Teose autori Artur Raiki sõnul sündis idee varjualuste funktsiooni laiemast mõtestamisest. «Varjualuse peamine eesmärk on pakkuda kaitset, hoida eemal linna kära ja müra ning pakkuda rahu. Kuid linnas ei ela ainult inimesed. Meiega peab hakkama saama ka muu elusloodus, mis on kvaliteetse linnaruumi saavutamiseks ülioluline,» ütles Raik.

Raiki silmis on kõik esmakursuslased põnevil, et käed ehitamisele külge lüüa. «Varjualuste projekt on siiani kõige reaalsem kokkupuude meie päris tööpõlluga. Eelmised varjualused on nii Tartus kui ka Tallinnas väga menukaks kujunenud, mis tähendab, et meie kursusel on suured kingad täita. Kindlasti saavad need kaks nädalat olema midagi, millele on tulevikus lõbus üheskoos tagasi vaadata,» lausus Raik.

Kursuseprojekti juhendavad Ott Alver ja Alvin Järving arhitektibüroost Arhitekt Must, puutöökojas suunab tudengeid Ragnar Kekkonen ja konstruktsioonide osas Andres Lehtla. Tänavune varjualune on juba kolmas Tartu 2024 Euroopa kultuuripealinna raames valmiv EKA tudengite projekt, üldse aga juba 18. taoline väikevorm. Varasemaid varjualuseid kajastab ehitusaedadel olev näitus.

Linnavõim tunnustab tudengite algatust

Tartu abilinnapea Elo Kiivet tähtsustab koostööd kunstiakadeemiaga, mis aitab hoida Tartu vaimu noorena ja ergastada linnaruumi. «Varjualused muudavad igapäevast vaadet tuttavale linnaruumile, loovad võimalusi avalikku ruumi teistmoodi kasutada ja pakuvad uusi vaatenurki meid ümbritsevale keskkonnale. Sellest koostööst võidavad kõik – linnavalitsus saab kvaliteetse ja värske pilguga loodud projekti, linnaelanikud põnevama elukeskkonna ja külalised veel ühe põhjuse Tartut avastada,» tõi Kiivet välja.

Varjualuse ehitamisele saab kaasa elada Linnutee varjualuse Instagramis.

Varjualuse valmimist toetavad Tartu linn, Eesti Kultuurkapital, Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liit, Keskkonnainvesteeringute Keskus, Kotton Betoon, Raitwood, ITK Lightning, Hektor Light ja Rothoblaas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles