Õpilased võitsid rahvusvahelisel bioloogiaolümpiaadil kolm pronksi

PM Haridusportaal
Copy
Lepatriinu
Lepatriinu Foto: Robin Loznak

Eesti õpilased võitsid Araabia Ühendemiraatides 3.-11. juulil toimunud rahvusvahelisel bioloogiaolümpiaadil kolm pronksmedalit.

Eestlaste hulgast tulid tihedas konkurentsis medalikohale Tallinna Reaalkooli äsjane vilistlane Ellen Marigold Roper, äsja 11. klassi lõpetanud Liisa Pata ning Hugo Treffneri gümnaasiumi vilistlane Emma Goos. Tänukirja sai samuti kevadel Tallinna Reaalkooli lõpetanud Kristjan Suuder.

Olümpiaadil osalesid 79 riigi 4-liikmelised võistkonnad, kokku 293 õpilast.

Lisaks kahel võistluspäeval lahendatud teooria eksamitele, ootasid sel aastal võistlejaid ees praktilised tööd biokeemiast, taimede molekulaarbioloogiast, bioinformaatikast ja ökoloogiast-etoloogiast.

Uue teemana oli biokeemias sisse toodud näiteks 96-kannulise mikrotiiterplaadi analüüs. Taimede molekulaarbioloogias lahendati praktilisi töid restriktsioonianalüüsi meetodit kasutades, samuti ülesandeid taimede anatoomia ja füsioloogia kohta. Bioinformaatikas hõlmasid ülesanded näiteks uusi võimalusi DNA analüüsiks. Ökoloogias-etoloogias õpiti tundma kohalikke liike ja nende uurimisvõimalusi.

Juhendajatena olid õpilastega kaasas tänavuse rahvusvahelise olümpiaadi žürii koosseisu kuuluvad Eesti bioloogiaolümpiaadi žürii liikmed, kes valmistasid kohapeal töid ette emakeeles lahendamiseks.

«Meie võistlejate tulemus oli samal tasemel lätlaste ja soomlastega.» kiitis Eesti bioloogiaolümpiaadi esimees Sulev Kuuse, kelle sõnul andsid noored endast parima ja saavutasid igati head tulemused.

Sel aastal oleks võistlus pidanud toimuma Moskvas, kuid Ukrainas toimuva tõttu otsustas IBO-organisatsioon möödunud aastal Jerevanis toimunud olümpiaadil, et 34. rahvusvahelist võistlust võõrustavad Araabia Ühendemiraadid.

Eesti õpilaste ettevalmistust ja osalemist rahvusvahelistel võistlustel rahastab haridus- ja teadusministeerium ning korraldab Tartu Ülikooli teaduskool koos Eesti bioloogiaolümpiaadi žüriiga. Olümpiaadiks ettevalmistamisel ja korraldamisel oli toeks Tartu Ülikooli molekulaar- ja rakubioloogia instituut. Osalenud noori toetasid Icosagen AS ja Mart Ustav ning Solis BioDyne OÜ ja Olev Kahre.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles