Teisipäeval algavad õpetajate palga läbirääkimised (1)

PM Haridusportaal
Copy
Euro rahatähed. Pilt on illustratiivne
Euro rahatähed. Pilt on illustratiivne Foto: photo2000

Teisipäeval kohtuvad Eesti Haridustöötajate Liit (EHL), Eesti Linnade ja Valdade Liit ning haridus- ja teadusminister Kristina Kallas alustamaks läbirääkimisi pedagoogide palgatingimuste parandamiseks.

Põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse järgi alustatakse palgaläbirääkimisi, et tõsta 2024. aastaks õpetajate töötasu. Kuna lasteaiaõpetajate töötasu on seotud kooliõpetajate töötasu alammääraga, mõjutavad läbirääkimised ka nende palka. Palga- ja töötingimuste parandamise eesmärk on tagada Eesti hariduse kvaliteetne jätkusuutlikkus.

Õpetajad on optimistlikud

«Meie väga heal tasemel hariduse vundament on pedagoogid. Ent neid inimesi on aina raskem hoida ja kooli tööle saada ilma konkurentsivõimelise töötasuta,» rõhutas Eesti Haridustöötajate Liidu esimees Reemo Voltri.

«Oleme läbirääkimiste suhtes positiivselt meelestatud, kuna enne riigikogu valimisi andsid kõik erakonnad oma valimisslubadustes mõista, et saadakse aru õpetajaameti väärtustamise vajadusest. Seisame selle eest, et kohalikud omavalitsused saaksid lasteaiaõpetajate palgatõusuks riigilt lisarahastuse,» lisas Voltri.

Õpetajate palk on valitsuse prioriteet

Haridus- ja teadusminister Kristina Kallas kinnitas, et õpetajate palga küsimus on valitsusele võtmetähtsusega. «Alustame Eesti Haridustöötajate Liiduga arutelu õpetajate palga alammäära tõstmise asjus. Palgal on kahtlemata suur roll noorte õpetajate järelkasvu kindlustamisel ja seetõttu on selle järjekindel tõus äärmiselt oluline. Õpetajate motiveerimisel on tähtis arendada ka koolide juhtimiskultuuri ja see, et koolijuhid saaks senisest rohkem õpetajate palku diferentseerida – suurendame selle fondi 17 protsendilt 20 protsendini,» selgitab minister.

Kohtumine toimub haridus- ja teadusministeeriumi Tallinna esinduses algusega kell 9 ja on planeeritud kestma orienteeruvalt tund.

Eesti Haridustöötajate Liit (EHL) on Eesti suurim lasteaia-, huvikooli-, üldhariduse ja kutsehariduse õpetajate ja teiste haridusala töötajate esindusorganisatsioon ja ametiühing. EHL osaleb haridusasutuste ja kohalike omavalitsuste kokkulepete sõlmimises ning töö, töötasu, töötingimuste ja teiste küsimuste lahendamises. EHL esindab õpetajaid töötasualastes läbirääkimistes valitsusega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles