Maaülikooli lõpetab järjekordne lend loomaarste

PM Haridusportaal
Copy
Hobuse kuju maaülikooli linnakus
Hobuse kuju maaülikooli linnakus Foto: Maaülikool

Eesti Maaülikooli lõpetab reedel järjekordne lend loomaarste, kelle lõpuaktus on avalöök veterinaarmeditsiini 175. aastapäeva tähistamisele.

Maaülikooli rektor professor Ülle Jaakma ütles, et veterinaarmeditsiini õpetamise algust Tartus võib lugeda ka maaülikooli sünniajaks, kui arvestada meie erialasid. «Loomaarstiõpe on ju maaülikooli üks nurgakivi, seega tähistame veterinaarmeditsiini juubelit tänavu kogu maaülikooliga,» sõnas Jaakma.

Juubelisündmused algavadki sel reedel veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudi lõpuaktusega. Ülikooli lõpudiplomi saab 65 noort, neist 43 lõpetab veterinaarmeditsiini eriala, kellest 15 õppisid eestikeelsel ning 28 ingliskeelsel õppekaval. Instituudi teistel erialadel lõpetab bakalaureuseõppe 18 üliõpilast, kellest üheksa õppis toiduainete tehnoloogia ja üheks loomakasvatuse õppekaval. Lisaks saab kolm üliõpilast toiduainete tehnoloogias ja üks üliõpilane loomakasvatuses magistrikraadi.

Veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudi direktori Toomas Tiiratsi sõnul on hea meel tõdeda, et sel aastal on instituudis cum laude ehk eriti heade õpitulemustega lõpetajaid seitse. «Esmakordselt on meil cum lauded ka ingliskeelselt veterinaarmeditsiini erialalt ja neid on koguni kolm. Nii tugevat välisüliõpilate lendu pole meil tõenäoliselt varem olnudki. Loomaarstiõpe on jätkuvalt populaarne, samas on see ka üsna raske, sest arstiõppe eeldab pikka ja põhjalikku ettevalmistust. Loodan, et kõik lõpetajad saavad tulevikus väikese uhkusenoodiga meenutada, et nende lõpuaktus toimus just veterinaarmeditsiini juubeliaastal,» sõnas Tiirats.

Lõpuaktus algab Eesti Maaülikooli peahoones kell 12, selle videoülekannet saab jälgida maaülikooli videoserverist video.emu.ee.

Kuigi juba maikuust tervitavad Tallinna poolt Tartusse saabujaid maaülikooli linnakus kaks juubelihõngulist elusuuruses punutud hobuse kuju, saabub juubelipidustuste kulminatsioon oktoobri alguses. Siis korraldab maaülikool Tartus Põhja- ja Baltimaade veterinaarkõrgkoolide konverentsi, trükist tuleb veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudi juubeliraamat ning veterinaarmeditsiini lugu tutvustakse teemapõhise näitusega.

Toomas Tiirats ütles, et 6. oktoobril kutsutakse sündmustest osa saama ka linnarahvas ja kõik huvilised. Suur juubelipäev juhatatakse kell 10 hommikul sisse põnevate sündmustega Tartu kesklinnas, kus on uudistamist nii noortele kui ka vanadele. «Südapäeval avame esimese veterinaariakliiniku asukohas Tartu Ülikooli von Bocki maja küljes mälestustahvli. Päeva arenedes on aga ülikoolipere oodatud akadeemilisele aktusele,» võttis Toomas Tiirats juubeliplaanid kokku.

Tartus on järjepidevalt loomaarste koolitatud juba tsaariajast peale. Algusaeg dateeritakse 13. oktoobrisse 1848, mil toonane Tartu Veterinaariakooli direktor ja professor Peter Jessen võttis Tartu Ülikooli peahoone kõrval paiknenud kliinikus esimese patsiendina vastu sälu.

Veterinaarmeditsiini juubeliaasta sündmuste kava täieneb jooksvalt Eesti Maaülikooli kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles