Töösturid kutsuvad kampaaniaga elektroonikaga seotud erialasid õppima

PM Haridusportaal
Copy
Arvutid
Arvutid Foto: Ants Liigus

Eesti Elektroonikatööstuse Liit korraldab juunis koos kutse- ja ülikoolide ning ettevõtjatega teavituskampaaniat, mis kutsub noori õppima elektroonikaga seotud erialasid. Eesmärk on juhtida tähelepanu elektroonikainseneride nappusele ja ebapiisavale järelkasvule.

Eesti Elektroonikatööstuse Liidu volikogu liikme ja Krakuli tegevjuhi Kristjan Tozeni sõnul on Eestis vaja juurde eri kompetentsidega elektroonikateadmistega eksperte. «Nõudlus elektroonikatoodete järele kasvab kogu maailmas. Eestis on elektroonikatööstus praegu väga heal tasemel, meil on nii arendus- kui ka tootmisettevõtteid. Aga Eesti elektroonikatööstus vajab hädasti uut põlvkonda insenere, kes oskaks luua käegakatsutavaid nutikaid lahendusi. Nutikad elektroonikalahendused ümbritsevad meid juba peaaegu kõikjal ja me tarbime neid üha rohkem ja rohkem,» kommenteeris Tozen.

Tema sõnul on maailma vaja lisaks visionääridele neid, kes viivad ideed ellu. «Lisaks  Steve Jobsidele on vaja Steve Wozniake. Krakuli poole pöörduvad sageli iduettevõtjad pealtnäha hullumeelsete ideedega. Meie insenerid ongi need, kes suudavad muuta ideed käegakatsutavateks prototüüpideks, et iduettevõtjad saaksid investorite jutule minna ja enda äri kasvatama hakata.»

Tozen, kes on ka ise kampaania kõneisik, julgustab vanemaid suunama lapsi juba põhikooli ajal arvuti ja telefoni niisama kasutamise asemel õppima tundma ka seda, kuidas seadmed tegelikult töötavad. «Juba väga väikestel lastel on huvi selle vastu, kuidas maailm töötab. Nendes, kes üritavad kõik puldiautod tükkideks võtta või ketsidele LED-tuled külge kleepida, nagu mina väiksena tegin, on elektroonikainseneri säde juba süttinud. Väga oluline on põhikoolieas seda sädet praktiliste ja huvitavate koolitundide ning huviringidega säilitada. Nii saabki kasvada peale uus põlvkond insenere, kes ei ole lihtsalt tarbijad, vaid suudavad ka ise luua nutikat maailma, mille toimimine tavainimestele müstilisena tundub,» selgitas Tozen.

Eesti Elektroonikatööstuse Liidu juhi Arno Kolgi sõnul on inseneride puudus Eesti majanduse üks teravamaid probleeme. «Me teeme ettevõtetega palju koostööd selleks, et innustada noori valima elektroonikainseneri eriala. Aga ootame ka lahendusi ja tuge riigilt, kuidas lahendada tööjõupuudus tulevikus 一 OSKA uuring näitab, et aastaks 2030 on Eesti tööstuses puudu kaks kolmandikku inseneridest,» sõnas Kolk.

Noortele suunatud elektroonikaharidust populariseerivat teavituskampaaniat korraldab Eesti Elektroonikatööstuse Liit tänavu juba neljandat aastat ja selles osalevad liidu liikmed Tallinna Tehnikaülikool, Tartu Ülikool, Tallinna Polütehnikum, Pärnumaa Kutsehariduskeskus, Krakul, Inission Tallinn, GPV Estonia, Incap ja Hansavest.

Eesti Elektroonikatööstuse Liit on kaasaegselt nutikas võrgustik nii kogenud kodumaistele elektroonikatootjatele, alustavatele start-up'idele kui ka rahvusvahelistele elektroonikatootjatele. Liit seob omavahel Eesti erinevaid tööstusalasid ja aitab luua innovatsiooni Eesti elektroonikatööstuses tuleviku elustiili lahenduste loomiseks. Liitu kuulub üle 70 organisatsiooni, mis katavad kogu elektroonika väärtusahela, sealhulgas tootearenduse, tootmise, remondi ja taaskasutuse, logistika, komponentide, kulumaterjalide ja seadmete tarnimise ning hariduse, erialase koolituse ja värbamisteenused.

Krakul on Eesti juhtiv IoT ja autonoomsete süsteemide arendaja, mis kasvas välja ESTCube-1 projektist. Krakul on pikaajaliste ja mitmekülgsete kogemustega disainipartner ja pakub toodete täislahendusi: ideest prototüübini, prototüübist tootmiseni. Meeskond on viinud lõpule üle 100 rahvusvahelise projekti Baltikumis, USAs, Rootsis, Mehhikos, Vietnamis, Hispaanias ja paljudes teistes riikides. Nasdaq First Northili noteeritud ettevõte Bercman Technologies sai 2021. aasta lõpus Krakulis täieliku osaluse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles