Kümme gümnasisti saavad siseministeeriumilt sisekaitseõppe stipendiumi

PM Haridusportaal
Copy
Euro rahatähed. Pilt on illustratiivne
Euro rahatähed. Pilt on illustratiivne Foto: photo2000

Siseminister Lauri Läänemets allkirjastas käskkirja, millega kinnitas tänavuse õppeaasta sisekaitseõppe stipendiaadid, 5000 euro suurune fond jagunes võrdselt kümne gümnasisti vahel.

2022/2023. õppeaasta 500-eurose sisekaitseõppe stipendiumi saajad on Diana Raid Valga gümnaasiumist, Toomas Mattus Põlva gümnaasiumist, Kaur Kurg Orissaare gümnaasiumist, Markus Rolitš Jõhvi gümnaasiumist, Evelina Valert Jõhvi gümnaasiumist, Maksim Juhkam Sillamäe gümnaasiumist, Erika Bugrova Sillamäe gümnaasiumist, Katariina Gusseva Narva Pähklimäe gümnaasiumist ja Max Grigorjev Narva Vanalinna riigikoolist.

Lisaks sai stipendiumi veel üks Narva Vanalinna riigikooli õpilane, kes ei soovi oma nime avaldada.

Siseminister Lauri Läänemetsa sõnul on ühine väljakutse, et Eesti ühiskond tervikuna muutuks järjest kriisikindlamaks läbi ohuteadlikkuse kasvatamise ja inimeste enda reaalse kriisivalmiduse. «Seetõttu on mul hea meel, et Eesti noored tunnevad huvi sisekaitse valdkonna vastu ja tahavad oma teadmisi arendada. Need kümme entusiastlikku stipendiaati pole mitte ainult eeskujuks oma kaasõpilastele, vaid ühiskonnas laiemalt,» ütles siseminister.

«Siseturvalisuse valdkond vajab järelkasvu ja sisekaitseõppe valikaine koolides on siinkohal oluline samm. Sisekaitseõpe üldhariduskoolides kasvatab noortes teadlikkust, mida oma riigi heaks teha saab, julgustab kodanikuaktiivsust ja tekitab huvi akadeemias õppimise vastu. Paljud noored on pärast sisekaitseõppe valikaine läbimist otsustanud meile õppima asuda, sest nende jaoks on avanenud täiesti uus maailm,» selgitas sisekaitseakadeemia rektor Kuno Tammearu. «Suur tänu igale noorele, kes kandideerisid stipendiumile ja loodetavasti kohtume paljudega sügisel juba õppeaasta avaaktusel,» lisas Tammearu.

Taotlusi stipendiumile sai esitada 2. märtsist kuni 1. maini. Stipendiumikomisjon vaatas esitatud taotlused läbi kuu aja jooksul ja esitas siseministrile ettepaneku stipendiumi saajate kohta. Stipendiaate tunnustatakse sisekaitseakadeemia lõpuaktusel.

Sisekaitseõpe on gümnaasiumides valikõppeaine, mille eesmärk on anda õpilastele teadmisi ja oskusi, mis on vajalikud pääste- ja tuletõrjetegevusel, avaliku korra kaitsmisel, riigipiiri valvamisel ning maksuametniku, tolli- ja vanglatöös. Sisekaitseõppega on liitunud 20 gümnaasiumi Eestis ja valikainet õpib igal õppeaastal üle 550 õpilase.

Kõik õppekava läbinud saavad tunnistuse ning on väga oodatud sisekaitseakadeemias edasi õppima. Õppe edukalt läbinud õpilased on akadeemiasse sisseastumisel eelisolukorras, sest neil on esmased erialased teadmised ja oskused juba omandatud.

Stipendium antakse välja siseministeeriumi ja sisekaitseakadeemia koostöös.

Sisekaitseakadeemia valmistab nii kutsehariduse, rakenduskõrghariduse kui ka magistrihariduse tasemel ette päästjaid ja päästekorraldajaid, politseinikke ja piirivalvureid, vanglatöötajaid, maksu- ja tolliametnikke ning sisejulgeolekuvaldkonna tippspetsialiste. Avalduste vastuvõtt sisseastumiseks on alanud, dokumente oodatakse kuni 28. juunini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles