Mikrokraadid aitavad kiirelt leevendada inseneride puudust

PM Haridusportaal
Copy
Ehitus Pärnus. Pilt on illustreeriv.
Ehitus Pärnus. Pilt on illustreeriv. Foto: Urmas Luik / Parnu Postimees

Lähiaastatel jääb puudu umbes kolmandik ehitusinsenere, sest eriala lõpetajate arv on tööturu vajadusest väiksem, selgub OSKA raportist. Olukorda peaksid leevendama mikrokraadid, mille sügissemestrile algab TalTechis vastuvõtt täna, 5. juunil.

Inseneride puudus ei vaeva praegu ainult ehitussektori traditsioonilisi erialasid. Vajatakse spetsialiste ka sellistel uutel aladel nagu hajaenergeetika, hooneautomaatika ja tehnosüsteemid ning hoonete energiatõhususe modelleerimine.

TalTechi Tartu kolledžis on fookus materjalide taaskasutamisel ja ökodisainil ning moodulmajade projekteerimisel. Samuti saab Emajõe Ateenas õppida uusimaid ehitusmodelleerimise võimalusi.

Tallinna Tehnikaülikooli avatud ülikooli juhataja Hanno Tomberg näeb head lahendust just mikrokraadides: «Juba praegu pakume mitmel insenerialal nii Tallinnas, Tartus kui Kohtla-Järvel mikrokraade, mida saab õppida töö kõrvalt,» lausus Tomberg, «Tööandjad ootavad täiendatud oskustega spetsialiste ja mikrokraadide pinnalt saab hiljem edasi liikuda tasemeõppesse,» lisas Tomberg.

Tööandjate Keskliidu juht Kai Realo kinnitab ettevõtjate toetust mikrokraadidele: «Tööandjana olen mikrokraadiõppe üle väga õnnelik – igas ettevõttes leidub tublisid ja töökaid inimesi, kel ühel või teisel põhjusel elus haridustee pooleli jäänud või on jõutud oma karjääris kohta, kus lisaks praktilistele oskustele on vaja juurde teoreetilisi teadmisi. Ülikoolide mikrokraadiprogrammid on ideaalseks võimaluseks minna õppima professionaalsesse õppeasutusse, kus kogenud õppejõud ning kvaliteetsed õppeprogrammid. Just töö kõrvalt õppides on ülioluline, et õpe sisaldaks seda, mida reaalselt vaja läheb.»

Mikrokraadiõppesse saab avaldusi esitada alates 5. juunist ja see on tasuline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles