EKSPERT EETRIS ⟩ Mihhail Lotman: «Luule ja poeetiline kuulmine»

Mariliis Maripuu
, Postimees TV toimetaja
Copy

Täna on Tallinna Ülikooli vestlussaates «Ekspert eetris» külas Tallinna Ülikooli humanitaarteaduste instituudi emeriitprofessor Mihhail Lotman. Juttu tuleb luulest, keeletundlikkusest ja absoluutsest poeetilisest kuulmisest.

Aprilli keskel tähistas Eesti ühe oma suure luuletaja Artur Alliksaare 100. sünniaastapäeva kahepäevase konverentsiga. Koos Rebekka ja Maria-Kristiina Lotmaniga esitatud ettekandes analüüsis Mihhail Lotman Alliksaare häälikuinstrumentatsiooni, tema läbikaalutud luule algorütmi.

Luule on Mihhail Lotmani sõnul keele poeetilise funktsiooni kõige puhtam väljendus ning luuletajad ise ülimalt tundlikud sõnade häälikulise külje suhtes. “Poeet vaatab maailma läbi poeetilise funktsiooni prisma ja näeb seoseid seal, kus neid ehk polegi ette nähtud. Ta näeb midagi, mida argikommunikatsioonis ei märgata,” rõhutab Lotman. Põhjuseks on asjaolu, et luuletaja ei ole ainult siis luuletaja kui ta luuletab. Tal on absoluutne poeetiline kuulmine.

Saadet juhib Tallinna Ülikooli ettevõtluskoostöö ja teadmussiirde juht Aija Sakova.

Saatesari «Ekspert eetris» vahendab põnevaid, silmaringi avardavaid ja harivaid teemasid, olgu need tervise, poliitika, hariduse, kunsti või juriidika vallast. Saates arutatakse koos oma valdkonna ekspertidega aktuaalseid küsimusi, mis puudutavad kõiki. Teadlaste roll on ühiskonnas tähtsam kui kunagi varem. Iga päev paisatakse õhku rohkem küsimusi kui vastuseid. Selguseks, uuteks lahendusteks ja tarkadeks otsusteks, olgu riigi või inimese tasandil, on vaja tõenduspõhisust.

«Ekspert eetris» sai alguse 2020. aasta kevadel ning pälvis oma teemapüstitustega 2020. aasta teaduse populariseerija tunnustuse.

Varasemaid saateid saab järele vaadata Tallinna Ülikooli veebilehel ja tv.postimees.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles