Ahvatlev pakkumine: hea õppeedukus TalTechis võib tuua kopsaka stipi

PM Haridusportaal
Copy
Eesti Mäeseltsi stipendiumi pälvinud Hannah Mikenberg
Eesti Mäeseltsi stipendiumi pälvinud Hannah Mikenberg Foto: Erakogu

Tallinna Tehnikaülikooli (TalTech) õppekaval «Maa süsteemid, kliima ja tehnoloogiad» õppima asuvad noored võivad hea õppeedukuse korral saada igal kuul rohkem kui 500 euro väärtuses stipendiumi, lisaks saavad tudengid taotleda ka teisi stippe erialaettevõtetelt ja -ühingutelt.

Õppekava programmijuhi ja geoloogia instituudi vanemteaduri Leeli Amoni sõnul on stipendiumifond loodud eesmärgiga tuua rohkem noori laia ja olulise perspektiiviga eriala õppima.

«Maailmas on toimumas suured muutused – seisame silmitsi globaalse toorme- ja energiakriisiga, kliimamuutuste ja ka rohepöördega. Selleks et nende uute suurte väljakutsetega hästi toime tulla, vajame eksperte, kel on põhjalikud teadmised ja kes suudavad leida probleemidele lahendusi. Teame, et noortele läheb väga korda, kuidas planeeti päästa – see eriala on alustamiseks just õige koht,» selgitas Amon.

Juba edukas sisseastumine võib tuua toetuse

Stipendiumipaketis on 200-eurone igakuine erialatoetus, mida saavad neli tudengit sisseastumistulemuse alusel. Amoni sõnul on seda rohkem kui teistel TalTechi loodusteaduskonna erialadel, kus stipendiumi makstakse kahele paremale tudengile.

Lisaks saavad 100 euro suurust tulemusstipendiumit taotleda kõik õppekava tudengid, kelle keskmine hinne on vähemalt 4,0 ning lisaks saab taotleda 220 euro suurust vajaduspõhist õppetoetust.

Ühtlasi saavad edukad tudengid taotleda stipendiume Eesti tööstusettevõtetelt, projekteerimis- ja ehitusfirmadelt, kelle aastastipendiumid võivad ulatuda üle 1500 euro.

Mäeselts ootab valdkonda uusi eksperte

Näiteks annab iga-aastast ühekordset stipendiumi välja Eesti Mäeselts. «Sellega saame julgustada tudengeid valitud erialal töötamiseks, samuti annab see hea võimaluse jääda silma selle valdkonna ettevõtete võtmeisikutele. Koostöö erialaseltside ja ülikooli vahel on kindlasti väga oluline tagamaks ka jätkusuutlikku haridust ja tunnustada edumeelseid ning aktiivseid tudengeid heade õppetulemuste eest,» ütleb Eesti Mäeseltsi juhatuse liige Karin Robam.

Sel aastal sai mäeseltsi 2000-eurose bakalaureuseüliõpilasele määratud stipendiumi Hannah Mikenberg, magistriõppest osutus valituks Hendrik Klaas. «Mõlemad noored on edumeelsed ja aktiivsed üliõpilased. Hannah on kaasa aidanud Eesti Mäeseltsi ürituste korraldamisel ning Hendrik Klaas teaduse arendamisel,» tõi Robam välja stipendiaatide tugevad küljed.

Bakalaureuseõppe stipendiumi pälvinud Hannah Mikenberg arvas, et edu tõid töökus ja motiveeritus. «Nimelt olen õppekavast hoolega kinni pidanud, teinud isegi mõned ained ette ära. Juba esimesel suvel otsisin praktikakoha, teen seda ka sel suvel ja sügisel suundun vahetusüliõpilaseks välismaale.»

Üliõpilase sõnul on stipendiumist võõrsil õppimisel kindlasti suur abi. «See annab võimaluse pühenduda täiel määral õpingutele. Kui aga raha järele jääb, plaanin läbida sukeldumiskursused, sest olen sellest juba tükk aega unistanud,» lisas Hannah Mikenberg.

TalTechi geoloogia instituut kuulub loodusteaduskonda ning ühendab loodusteadused, inseneeria ja IT. Instituudi uuendatud bakalaureuseõppekava «Maa süsteemid, kliima ja tehnoloogiad» lõpetajatest võivad saada roheinnovatsiooni- ja maapõueinsenerid, kliimateadlased, mereuurijad, geoloogid, andmeanalüütikud või mõned teised tuleviku ühiskonna nõudmistele vastavad spetsialistid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles