Tallinna päeva etteütlust kirjutas üle 900 inimese

PM Haridusportaal
Copy
Tallinna päeva etteütluse idee algataja on Tallinna meer Mihhail Kõlvart.
Tallinna päeva etteütluse idee algataja on Tallinna meer Mihhail Kõlvart. Foto: Pilt videost

Traditsioonilist Tallinna päeva etteütlust kirjutati esmaspäeval Tallinna loomaaia Tuuliku piknikuplatsil, kus oma eesti keele teadmised pani proovile üle 900 õpilase ja täiskasvanu.

Päeva lõpuks tunnustati 15 parimat kirjutajat, kes said auhinnaks Apollo kinkekaardid.

Tallinna päeva etteütluse algataja, linnapea Mihhail Kõlvart märkis, et etteütlust korraldati nüüd juba 11. korda. «On hea meel näha, et see traditsioon on leidnud koha linlaste südames – täna pani end õlg õla kõrval proovile üle 900 inimese, mis on seniste aastate rekord. Positiivne on seegi, et õpetajate hulgas on üritus samuti üha populaarsem. Aina rohkem on nende seas vabatahtlikke, kes aitavad etteütlust ette valmistada ja ka koha peal tekste üle vaadata,» ütles Kõlvart. «Aitäh kõigile ja loodan, et see päev pakkus põneva väljakutse kõrval ka toredaid elamusi loomaaias.»

Tänavune Tallinna päev on eriline, sest Tallinn kannab Euroopa rohelise pealinna tiitlit. Sellest lähtudes valiti ka etteütluse koht, sisu ja läbiviijad. Teksti luges populaarse loodussaate «Osoon» tegija Kristo Elias ning loomadest ja loodusest rääkis armastatud zooloog Aleksei Turovski. Elevust lisas programmile veel see, et soovi korral sai koos giidiga külastada jääkarude, hüljeste ja kotkaste aedikut.

Tallinna päeva puhul Tallinna-teemalise etteütluse kirjutamise traditsioon sai alguse 2013. aastal. Etteütluse teema on alati olnud seotud Eesti kirjanduse, kultuuri ja Tallinna ajalooga. Varasematel aastatel on etteütlust kirjutatud Tallinna Ülikoolis, kinos Kosmos, Vabaduse väljakul ja Raekoja platsil. Teksti on dikteerinud mitmed tuntud inimesed, teiste seas kirjanikud Andrus Kivirähk ja Jan Kaus, muusikud Reket ja Ivo Linna, näitlejad Märt Avandi ja Ivo Uukkivi ning vigursuusatamise maailmameister ja olümpiapronks Kelly Sildaru.

Tallinna päevaga tähistatakse linnale Lübecki linnaõiguse andmist 15. mail 1248, millega pääses Tallinn ka Euroopa linnade liitu. Tallinna päeva etteütlust korraldab Tallinna linnakantselei koostöös Tallinna haridusameti ning linna koolide eesti keele ja kirjanduse õpetajatega, kes on koostanud ka etteütluse teksti ning materjalid etteütluseks valmistumiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles