Õpilasesinduste Liit paneb kaalule algklassiõpilaste koolikotid

PM Haridusportaal
Copy
Koolikott, pilt on illustratiivne
Koolikott, pilt on illustratiivne Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Algavak nädalal kaalutakse üle Eesti algklassiõpilaste ehk 1.-4. klassis käivate laste koolikotte, kampaania toimub Eesti Õpilasesinduste Liidu (EÕEL) eestvedamisel juba neljandat korda.

EÕEL-i kampaania eesmärk on vähendada ülekaalus koolikottide protsenti, tuletades meelde, et koolikott ei ole iluese, vaid praktiline vahend, mille ostmisel tuleb jälgida ka selle kaalu ja ergonoomilisust.

Koolikotte kaalutakse 8. – 11. maini kaheksateistkümnes Eesti koolis kaheksas maakonnas. Kampaanias osalevad Tallinna 21. Kool, Tallinna Kuristiku Gümnaasium, Tallinna Õismäe Gümnaasium, Tallinna Muusika- ja Balletikool (MUBA), Haabneeme Kool, Miina Härma Gümnaasium, Tartu Kivilinna Kool, Tartu Raatuse Kool, Tartu Kesklinna Kool, Juhan Liivi nim Alatskivi Kool, Võru Kesklinna Kool, Paide Hillar Hanssoo põhikool, Paide Hammerbecki põhikool, Türi põhikool, Valjala põhikool, Pärnu Kuninga tänava põhikool, Jõgeva põhikool ning Räpina Ühisgümnaasium.

Õpilaste koolikotte kaaluvad koolides kohapeal õpilasliidu aktivistid koos koolide õpilasesindustega kolmes etapis: esiteks kaalutakse eraldi tühja kotti, siis õppeks vajalikke asju ning lõpuks koolikoti kogumassi. Sel viisil kaaludes saab teavet ka koolikoti enda kaalu kohta, et uurida kui ergonoomsed on lastele soetatud koolikotid.

2001. aastal vastu võetud sotsiaalministri määruses, mis käsitleb tervisekaitsenõudeid kooli päevakavale ja õppekorrale, on ranitsa lubatud raskus koos sisuga 1.–3. klassi õpilastel maksimaalselt kolm kilogrammi ja 4.–6. klassi õpilastel 3,5 kilogrammi. 20 aastat hiljem on aga Eestis siiani algklassiõpilaste ranitsate liigne kaal tõsiseks probleemiks.

Terviseameti 2013. aasta sihtuuringus selgus, et pea 70 protsenti uuringus osalevate 1.-4. klassi õpilaste ranitsate kaal ületab määrusega kehtestatud nõudeid. Ranitsate liigne kaal põhjustab probleeme õpilaste füüsilisele arengule ja rühile.

Eesti Õpilasesinduste Liidu esimees Ats Mattias Tamm tõi esile, et EÕEL-i 2016. ja 2017. aasta algklasside koolikottide kaalumise kampaaniatest selgus, et üle poolte õpilaste koolikotid on ülekaalus. «Põhjuseid selleks on erinevaid, tihti aga just koolikott ise. Ranitsa valimisel tuleb silmas pidada selle ergonoomilisust ja kaalu ning jätta teisejärguliseks värvid ja kuju. Samuti on tihti probleeme ka õpetaja ja õpilase või lapsevanema vahelise vähese kommunikatsiooniga, mille tõttu tarib õpilane tihti kaasa asju, mida tal sel päeval õppetöös vaja ei ole.»

Eesti Õpilasesinduste Liit (EÕEL) on Eesti suurim noorteorganisatsioon, mis esindab enda 191 liikmeskooliga üle 101 000 üld-, kutse- ja erihariduskooli õpilase terves riigis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles