TalTechi populaarsele erialale sissesaamiseks tuleb esitada portfoolio

PM Haridusportaal
Copy
TalTech ootab programmeerimist õppima
TalTech ootab programmeerimist õppima Foto: TalTech

Tallinna Tehnikaülikooli (TalTechi) riistvara arenduse ja programmeerimise õppekava sisseastujad peavad esmakordselt looma ennast tutvustava portfoolio - esitluse kokkupanekuks vajalikke nõuandeid saab TalTechi veebist.

Tallinna Tehnikaülikooli IT-kolledži vanemteadur ja IT-teaduskonna didaktikakeskuse juht Birgy Lorenz kinnitas, et portfoolio nõude taga on ülikooli soov sisseastujate kohta rohkem teada saada. «Bakalaureuse vastuvõtt on valdavalt lävendipõhine, see tähendab on ette antud minimaalsed matemaatika ja eesti keele riigieksami tulemused, mille ületamise korral ülikooli vastu võetakse. Kuna IT alade konkurents on aga tihe, siis meile tundus, et ainuüksi riigieksami põhisest lävendist sobivaimate tudengite leidmiseks ei piisa.»

Idee Jaapanist

Lorenzi sõnul oli aeg vastuvõtutingimusi arendada. «Portfoolio esitamisnõude idee sai alguse PechaKucha metoodikast. Tegemist on Jaapanist pärit esitlusstiiliga, kus kehtib põhimõte «vähem juttu, rohkem pilti» ja kus esineja peab slaidide abil ennast ja oma ideed teistele tutvustama,” selgitas Lorenz lisades, et ka Eestis pole portfoolio enam üksnes kunstiringkondades levinud termin.

«Portfoolio esitamist soovitakse suvekoolides ja ka erinevate kursuste alguses nii Eestis kui välismaal. Seda kasutatakse vahel ka üldhariduses, kus õppijad esitavad enda aastast ülevaateid näiteks klassijuhatajale. Ka paljudes välisriikides on tavaline, et ülikooli vastuvõtuks tuleb luua endast esitlus, video või motivatsioonikiri. Portfoolio näitab, kui ennastjuhtiv on õppija ning mis on temas veel peidus lisaks heale lõputunnistusele,» lisas Lorenz.

TalTechi riistvara arenduse ja programmeerimise erialale kandideerimiseks vajalikus portfoolios tasub Birgy Lorenzi sõnul tuua välja kogu varasem IT-alane tegevus. «Oled õppinud mõnd selle valdkonna ainet, käinud kursusel. Aidanud lahendada IT-alaseid probleeme, kasvõi oma pereringis või sõprade seas. Või olnud nõuandjaks foorumites,» tõi ta näited, mida portfooliosse lisada.

Eesmärk on parimad õppetingimused

Portfoolio ei pea samas sisaldama vaid IT-ga seotud tegevust. «Niisamuti huvitavad meid sisseastuja saavutused spordis, huvitegevuses, ettevõtluses, majanduses. Meie soov on leida noored, kes sooviksid meiega asuda koostööle ning näha, kuidas saaks nende praeguseid oskuseid ära kasutada ja ka ootuseid täita. Kui suudame leida meie võimaluste ja noorte ootuste vahel lingi, siis seda kindlamini saavad neist ülikoolipere liikmed ja meie parimad koostööpartnerid õppimises,» kirjeldas Lorenz vastuvõtutingimuste täiendamise eesmärke.

Vastuvõtuportfoolio tuleb vormistada esitlusena, kus on muuhulgas tegevused ja tõendusmaterjalid ning portfoolio võib esitada PDF või video failina. Mai lõpus toimuvad õppekava tutvustavad töötoad, kus on võimalus kohapeal portfoolio laias laastus valmis teha ja vajadusel kodus veel natuke täiendada-parandada. Need, kellel ei õnnestu töötoas kohapeal osaleda, saavad tutvuda info ja videosalvestusega õppekava veebis.

Riistvara arenduse ja programmeerimise bakalureuseõppe lävend koosneb riigieksamite ja portfoolio kombineeritud tulemusest: laia matemaatika eksami tulemus annab vähemalt 55 punkti ning eesti keele oma vähemalt 50, eesti keele teise keelena eksam annab aga vähemalt 60 punkti. Portfoolio eest on võimalik saada 5-10 punkti. «Arvestades suurt huvi ja konkurentsi võib just sealt saadud punktisumma kujuneda sissesaamisel määravaks,» rõhutas Birgy Lorenz.

TalTechi sisseastumisavaldusi saab esitada 4. juulini. Riistvara arenduse ja programmeerimise õppekavale võetakse vastu kõik lävendi ületanud kandidaadid, kes on täitnud õppekoha saamiseks nõutava tulemuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles