ÜTI teadusseminar Poliitikateaduste positiivsest vaatest ja demokraatliku kodanikusubjektsuse tugevdamisest

Eveliis Mee
, Postimees TV toimetaja
Copy
Riigiteadlane Leif Kalev.
Riigiteadlane Leif Kalev. Foto: Liis Treimann

Seekordne ÜTI teadusseminari ettekanne on suunatud poliitikateaduste positiivsete rollivõimaluste mõtestamisele, keskendudes demokraatlikule kodanikusubjektsusele ja tuginedes Horizon Europe’i Democrat projektile, mille Eesti uurimisrühma ettekandja juhib.

Lähtekohaks on küsimus, missugustes võtmetes saavad poliitikateadused anda ühiskonda edasiviiva panuse ning kuidas lähenemiste mitmekesisuses tegevusjoon kujundada. Poliitikateadused saavad panustada näiteks poliitilise konkurentsi ja koostöö strateegiate kujundamisel, põhikorra, poliitika ja valitsemise institutsioonide ning protsesside disainil, kasutajatundlikul ja interaktiivsel poliitika kujundamisel ja rakendamisel, aga samuti demokraatliku kodakondsuse ja kodanikuhariduse tugevdamisel, mis on ettekande keskmes.

Demokraatliku kodakondsuse üks olulisi aluseid on kodanikusubjektsus ehk kodanikuagentsus, see tähendab inimese sisuline liikmelisus poliitilises kogukonnas, pädevus ja valmidus toimida vastutustundliku demokraatliku kodanikuna. Kodakondsusharidus saab aidata kujundada toimivat kodanikusubjektsust demokraatlike lääneriikide tänapäevases keerukas poliitilises olustikus ning õpilasi ja teisi osalisi kõnetaval viisil.

Horizon Europe’i Democrat projekti eesmärgiks on tugevdada Euroopa Liidu demokraatiat, toetades seda läbi osalust toetava ümberdisainimise, innovaatilise, konteksti- ja vastutustundliku demokraatliku kodakondsushariduse õppekava ning ajakohaste ja uuenduslike õppemeetodite, õpetajate ja kodanikuühiskonna eestvedajate kogemustevahetuse, õppimise, uurimise ja arendustegevuse. Selleks kujundatakse mitmeid uuenduslikke sekkumisviise, mille üle ettekandes samuti lühidalt arutletakse.

Ettekandja: riigiteooria professor Leif Kalev.

Diskutandid:Tallinna Ülikooli valitsemise ja poliitikaanalüüsi professor Peeter Selg 

ja Tartu Ülikooli õpetajahariduse professor Äli Leijen.

Modereerib: Peeter Selg.

Ettekanne ja arutelu toimub eesti keeles ja hübriidvormis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles