Suurendatud mahus eesti keele õpe toob koolidele neli miljonit lisaraha

PM Haridusportaal
Copy
Raha. Foto on illustratiivne
Raha. Foto on illustratiivne Foto: Shutterstock

Riik toetab suurendatud mahus eesti keele ja eestikeelset õpet pakkuvaid koole sel aastal täiendavalt üle nelja miljoni euroga, millega panustatakse kokku ligikaudu 15 000 õpilase riigikeele õppesse.

Haridus- ja teadusministeeriumi eestikeelsele õppele ülemineku juht Ingar Dubolazov ütles, et eesti keelest erineva kodukeelega õpilastele mõeldud toetustel on üks suurem eesmärk – kindlustada hariduses kõigile võrdsed võimalused. «Soovime, et eesti keelest erineva kodukeelega lapsed ja noored omandaksid eesti keele oskuse, et neil oleks võimalik sujuvalt edasi õppida kõigil haridustasemetel ja lüüa läbi tööturul.»

Keelekümbluskoolidele eraldatakse täiendavalt 1,1 miljonit eurot, uussisserändajate eesti keele õppeks 2,1 miljonit eurot. Koolid, kus rakendatakse eestikeelset õpet mahus kuni 40 protsenti, saavad täiendavat toetust 442 000 eurot. Koolid, kus rakendatakse eestikeelset õpet mahus kuni 60 protsenti, saavad juurde 335 000 eurot.

Koolipidajatel oli võimalik 1.–21. veebruarini taotleda toetust eesti keele lisaõppeks, uussisserändajate õppeks ning suurendatud mahus eestikeelse õppe läbiviimiseks. Kohalikud omavalitsuse ja erakoolipidajad esitasid kokku 76 taotlust kogusummas neli miljonit eurot. Sellele lisanduvad riigikoolide eesti keele lisaõppe vajadused summas 440 000 eurot.

Saadaval on suurendatud mahus eestikeelset õpet läbiviivate koolide õpilaste pearahatoetus. See on mõeldud koolidele, mis ei kuulu keelekümblusvõrgustikku, kuid viivad läbi eesti keelest erineva emakeelega õpilaste klassikomplektile vähemalt 40 või 60 protsendi suuruses mahus eestikeelset aineõpet.

Samuti on laual keelekümblusprogrammi võrgustikku kuuluvate ja vähemalt 60 protsendi suuruses mahus eestikeelset aineõpet saavate õpilaste pearahatoetus.

Võimalik on küsida ka uussisserändaja toetust nii eesti kui vene õppekeelega koolidele. Alates 2023. aastast on võimalik uussisserändaja ja uussisserändaja (UA) eesti keele lisaõppe toetust taotleda lisaks põhikooliõpilastele ka statsionaarses õppes gümnaasiumis ja kutsekoolis keskharidust omandavale õpilasele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles