Töörühmad asuvad looma ajakohastatud õppekavade juhendmaterjale

PM Haridusportaal
Copy
Õpikud ja töövihikud. Pilt on illustratiivne
Õpikud ja töövihikud. Pilt on illustratiivne Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Haridus- ja teadusministeerium kutsub kokku aineekspertidest koosnevad töörühmad, et koostada märtsi alguses kehtima hakanud ajakohastatud riiklike õppekavade rakendamiseks vajalikud juhendmaterjalid koolidele ja õpetajatele.

Ministeeriumi üldhariduse valdkonna juhi Annika Räime sõnul korraldati töörühmadesse ekspertide leidmiseks konkurss, kuhu kandideeris rõõmustavalt palju haridusvaldkonna spetsialiste.

«Konkursile laekus rohkelt tugevaid kandidaate, saime kokku 260 sooviavaldust. See näitab, et õppekavade arendamine on haridusvaldkonna inimeste jaoks südameasi,» ütles Räim. «Töörühmadesse kogunevad erineva profiiliga eksperdid, et esindatud oleks nii kogenud ekspertõpetajad ja ainedidaktika õppejõud kui ka värske pilguga alustavad õpetajad, samuti on esindatud kaasava hariduse ja lõimitud aine- ja keeleõppe kogemusega õpetajad ning haridustehnoloogid.»

Ainevaldkondade põhiseid töörühmi on kokku kaheksa: matemaatika, keel ja kirjandus, võõrkeeled, kunst, loodus, liikumisõpetus, sotsiaal- ning tehnoloogiaained. Kõikide töörühmade töö tulemused on koolidele kättesaadavad ja kasutamiseks valmis 2023. aasta lõpuks.

Töörühmade töö on jagatud kahte perioodi. Kava kohaselt valmivad augustis soovitused, kuidas jagada riiklikus õppekavas kirjeldatud kooliastme õpitulemused õppeainete kaupa klassiti. Samuti kirjeldatakse augustiks klasside kaupa soovituslik õppesisu, praktilised tööd ja olulisemad mõisted. Detsembris valmivad soovitused õppekeskkonna kujundamiseks, hindamiseks ja õppetöö läbiviimiseks, aga ka viited vabavaralisele õppevarale ning õppemeetodite kirjeldused.

Kõik Eesti üldharidus- ja kutsekoolid peavad oma õppekavad viima ajakohastatud riiklike õppekavadega kooskõlla hiljemalt ülejärgmisest õppeaastast ehk 2024. aasta sügisest. Ajakohastatud riiklikes õppekavades on varasemast suurem rõhk üldpädevuste arendamisel ja õppeainetevahelisel lõimingul.

Põhikooli riikliku lihtsustatud õppekava töörühmade liikmete leidmiseks kuulutab ministeerium konkursi välja järgmisel nädalal.

Ajakohastatud riiklikud õppekavad võeti valitsuse määrusega vastu 2023. aasta veebruaris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles