Aprillist saavad üliõpilased taotleda vahetusõpinguteks stipendiumi

PM Haridusportaal
Copy
Stipendiumi suurus sõltub sihtkoha kaugusest, elukallidusest ning õpirände pikkusest ning lisaks hüvitatakse õppemaks kuni 5000 euro ulatuses.. Pilt on illustratiivne.
Stipendiumi suurus sõltub sihtkoha kaugusest, elukallidusest ning õpirände pikkusest ning lisaks hüvitatakse õppemaks kuni 5000 euro ulatuses.. Pilt on illustratiivne. Foto: CSH via www.imago-images.de

Eesti kõrgkoolides õppivad magistrandid, doktorandid ja integreeritud õppekavade üliõpilased saavad taotleda Kristjan Jaagu vahetusõpingute stipendiumi, millega toetatakse ühe kuu kuni ühe aasta pikkuseid vahetusõpinguid väliskõrgkoolides ja teadusasutustes.

Haridus- ja noorteameti stipendiumite ja toetuste büroo juhi Carmen Raudsepa sõnul on Kristjan Jaagu vahetusõpingute stipendiumi eesmärk tõsta üliõpilaste teadlikkust erinevatest õppe- ja teaduspraktikatest ning suurendada osalemist rahvusvahelistes uuringuprojektides. «Stipendiumi tulemusel suureneb ka üliõpilaste rahvusvaheline kontaktvõrgustik ning võimekus rahvusvahelises töökeskkonnas tegutseda,» ütles ta, lisades, et stipendiumiga ei toetata neid õpinguid, mis toimuvad Erasmus+ programmi raames.

Rahvusvahelise õpikogemuse olulisust rõhutab ka 2022. sügisest Küprosel õppiv stipendiaat, Tartu Ülikooli meedia ja kommunikatsiooni kolmanda õppeaasta doktorant Mihhail Kremez. «Olen enam kui kindel, et välismaal teadustöö tegemine on doktorandile hädavajalik tegevus, mille käigus koguda uut väärtuslikku uurimismaterjali oma doktoritöö arendamiseks, saada pikaajalist rahvusvahelist õpingukogemust ning uusi teadmisi teise riigi kultuuriruumist.»

Stipendiumi suurus sõltub sihtkoha kaugusest, elukallidusest ning õpirände pikkusest. Lisaks hüvitatakse õppemaks kuni 5000 euro ulatuses. Vahetusõpingute eesmärk võib olla õppetöös osalemine või õppekavakohase praktika läbimine. Doktorandid võivad stipendiumi kasutada ka individuaalseks tööks, välitöödeks ja konsultatsioonideks.

Vahetusõpingud peavad jääma ajavahemikku tänavu 1. juulist kuni järgmise aasta 30. septembrini. Taotleja peab oskama eesti keelt vähemalt B1 keeletasemel.

Vahetusõpingute stipendiumi taotlusi saab esitada kaks korda aastas. Lisaks kevadisele taotlusvoorule toimub üks taotlusvoor ka sügisel. Avaldusi stipendiumi taotlemiseks saab esitada toetuste menetlemise infosüsteemi kaudu. Haridus- ja noorteamet ootab taotlusi 1. maini.

2022. aastal määrati vahetusõpingute stipendium 21 üliõpilasele kokku 143 000 euro väärtuses. Viimasel kolmel aastal on keskmine stipendiumi suurus olnud ligi 7000 eurot üliõpilase kohta ning keskmine õpirände pikkus veidi alla poole aasta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles