Riik meelitab toetusega lapsi õue looduse kohta teadmisi saama

PM Haridusportaal
Copy
Riik soovib arendada laste teadmisi looduse kohta, pilt on illustratiivne.
Riik soovib arendada laste teadmisi looduse kohta, pilt on illustratiivne. Foto: Tartu loodusmaja

Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK) toetab ka tänavu haridusasutusi lastele ja noortele suunatud keskkonnateemaliste õppekäikude ja loodusringide laagrite korraldamisel - tetust saab taotleda 3. aprillist kuni 2. maini.

Keskkonnaminister Madis Kallase sõnul on keskkonnaharidusel oluline roll kliimamuutuste ja keskkonnaprobleemidega tegelemisel. «Meie lapsed seisavad tulevikus silmitsi tõsiste väljakutsetega, millega toimetulek vajab teadlikke, tarku ja vastutustundlikke otsustajaid. Õppekäigud ja looduslaagrid aitavad kaasa sellele, et noored taipaksid, kuidas nende enda tegevus keskkonda mõjutab, ja oskaksid seda positiivselt suunata,» ütles minister. 

Õpitakse ümbritsevat väärtustama

KIK-i keskkonnateadlikkuse valdkonnajuhi Rita Jürmanni sõnul pakub keskkonnateemalistes õppeprogrammides ja laagrites osalemine lastele võimaluse teadmisi rikastada ja luua seoseid lasteaia- ja koolitundides õpituga. «Lapsi aktiivselt kaasavad õppeprogrammid pakuvad harilikule koolitunnile täiendust – õppekäigul tärkab raamatutarkus ellu. Ka laagrites omandavad lapsed praktiliste tegevuste ja mängude käigus uusi teadmisi looduses toimuva ja elurikkuse kohta. Nii õpivad lapsed ümbritsevat väärtustama ja hoidma,» lisas Jürmann.

Toetust saab kaheks tegevuseks. Koolidele ja lasteaedadele mõeldud toetust saab kasutada loodus- ja keskkonnahariduskeskuste õppekäikudel ja -programmides osalemiseks. Ühtlasi toetatakse lasteaia koolieelse rühma ja põhikooli klassi osalemist loodus- ja keskkonnahariduskeskuste või keskkonnakaitse ja -kasutusega seotud ettevõtete õppeprogrammides.

Õppekäik peab toimuma vahemikus tänavu 1. septembrist kuni järgmise aasta 31. augustini. Toetuse suurus on 200 eurot ühe osaleva grupi kohta.

Koolid, huvikoolid ja keskkonnahariduskeskused saavad küsida toetust ka huviringide õpilastele loodusteemaliste laagrite korraldamiseks. Laagri läbiv teema peab olema looduses toimuvate protsesside ja elurikkuse õppimine.v Toetuse suurus on 30 eurot päevas ühe õpilase kohta.

Väärt õppeprogrammid saavad kvaliteedimärgise

KIK-i keskkonnateadlikkuse projektikoordinaatori Angelika Verši sõnul kinnitati sel aastal uuendatud keskkonnahariduse ja -teadlikkuse tegevuskava, mille üheks oluliseks teemaks on keskkonnahariduse kvaliteedisüsteemi arendamine.

«Eesti Keskkonnahariduse Ühingu eestvedamisel toimuva programmide kvaliteedihindamise käigus on juba 726 õppeprogrammi saanud kvaliteedimärgise ehk muraka märgi. Sellest lähtuvalt on taotlemise üheks tingimuseks, et vähemalt 50 protsenti haridusasutuse poolt planeeritavatest õppeprogrammidest kannaks muraka märgist. Märgis näitab, et programm on igakülgselt läbi mõeldud ning õpilaste õppekäiguks nii sisuliselt kui ka metoodiliselt ette valmistatud,» selgitas Verš.

KIK-i toel on aastate jooksul loodusteadmisi saanud juba enam kui 700 000 last, kes lasteaia või kooli eestvedamisel on osalenud mõnes õppeprogrammis. Üksnes eelmisel aastal osales 8034 programmis 150 545 last. Samuti toimus eelmisel aastal KIK-i toel 19 loodusteemalist laagrit, millest võttis osa 373 õpilast.

Toetuse töötasid välja KIK ja keskkonnaministeerium ning seda rahastatakse riigieelarvesse laekunud keskkonnatasude arvelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles