EKSPERT EETRIS ⟩ Andra Kütt: «Laps räägib siis, kui…»

Claire Peinar
, Postimees TV toimetaja
Copy

Kuna kanad ei pissi, siis vanarahva arvamust mööda lapsed justkui ei peakski rääkima. Õnneks nii see ei ole. Aga kuidas mõjutab väikelaste keelelist arengut see, kui palju ja rikast keelt lapsega kõneldes kasutatakse ning laiemalt lapse keeleline kasvukeskkond?

Täna on «Ekspert eetris» vestlussaates külas Tallinna Ülikooli keeleteaduse doktor ja lastekeele uurija Andra Kütt, kes räägib oma doktoritöö tulemustest ja sellest, milliseid meetodeid ta uurimiseks kasutas.

Saates tuleb juttu, kas ja kui palju kasutavad lapsed tunde- ja omadussõnu. Samuti räägime söögilauavestlustes kasutatud keelevalikutest ning sellest, millist mõju ja kas üldse omab lapsele suunatud keel lapse arengule – seda sõnavarast jutustamisoskuseni.

Saadet juhib Tallinna Ülikooli arendusprorektor Katrin Saks.

Saatesari «Ekspert eetris» vahendab põnevaid, silmaringi avardavaid ja harivaid teemasid, olgu need tervise, poliitika, hariduse, kunsti või juriidika vallast. Saates arutatakse koos oma valdkonna ekspertidega aktuaalseid küsimusi, mis puudutavad kõiki. Teadlaste roll on ühiskonnas tähtsam kui kunagi varem. Iga päev paisatakse õhku rohkem küsimusi kui vastuseid. Selguseks, uuteks lahendusteks ja tarkadeks otsusteks, olgu riigi või inimese tasandil, on vaja tõenduspõhisust.

«Ekspert eetris» sai alguse 2020. aasta kevadel ning pälvis oma teemapüstitustega 2020. aasta teaduse populariseerija tunnustuse.

Varasemaid saateid saab järele vaadata Tallinna Ülikooli veebilehel ja tv.postimees.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles