Aasta õpetaja kandidaat peab edaspidi vastama karmimatele keelenõuetele

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Aasta õpetajale antav auhind.
Aasta õpetajale antav auhind. Foto: Aron Urb

Alates sellest aastast saab aasta õpetaja konkursile esitada vaid õpetaja kvalifikatsiooniga kandidaate, kes valdavad eesti keelt vastavalt keeleseaduse nõuetele.

Haridus- ja teadusminister Tõnis Lukase (Isamaa) sõnul peavad aasta õpetajad olema eeskujuks ning oma töös parimad. «Loomulikult väärivad lugupidamist ja tunnustust kõik õpetajad ja haridustöötajad. Aasta õpetajaks saavad neist silmapaistvaimad – eeskujud, kes tekitavad lastes teadmishimu ning on partneriks meile kui lapsevanematele. Peale kvalifikatsiooni ja keeleoskuse on neil see miski, mida õpilased meenutavad hea sõnaga veel kaua pärast kooliaega.»

Seni ei olnud sel konkursil esitatud kandidaatidele seatud pedagoogilise kvalifikatsiooni ega ka eesti keele oskuse nõuet. «Kuna ootame õpetajatelt lastele eeskujuks olemist ka riigikeele oskuses, lisasin need nõuded konkursi statuuti,» lisas Lukas.

Teise suurema muudatusena hakkavad saama rahalist preemiat ka aasta hariduse sõber ja aasta haridusteo laureaadid ja nominendid.

Trahvitud haridustöötaja sai tunnustuse

Kanal 2 saates «Täistund» näidati, et kui möödunud oktoobris tunnustati aasta õpetaja galal pedagooge, siis tabas Ida-Virumaa keeleinspektoreid jahmatus, kui riiklikku preemiat vastu võtnud Jelena Botškova pidas tänukõne vene keeles.

«Keeleamet on Jelena Botškova eesti keele oskust kontrollinud korduvalt alates 2010. aastast. Talle on tehtud mitu ettekirjutust ja määratud ka sunniraha. Tal on lihtsaim keeletase, mida nõutakse näiteks kojameestelt,» ütles keeleameti Ida-Viru järelevalvetalituse peainspektor Marge Mägi-Puss «Täistunnile».

Botškova on Narva lasteaias Tareke töötanud 22 aastat. Kõrge riikliku tunnustuse Joosepi kuju, millega käis kaasas 10 000-eurone preemia, on ta paigutanud klassiruumis aukohale. Samas ütleb ta, et pigem lahkub töölt, kui läheb keeleeksamile.

«Need, kes suutsid õppida, on keele juba selgeks saanud. Alles on jäänud need, kes väga hästi keelt ei omanda. See on füüsiliselt raske, äkki on see seotud organismi bioloogiliste eripäradega. Ma ei tea, kui palju mul oleks vaja aega, et õppida töö kõrvalt eesti keel selgeks. Ei tea,» tõdeb Botškova vene keeles.

Lukas: see oli ministeeriumi möödalask

Galal viibinud haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas tunnistab, et venekeelset kõnet kuulates mõtles ta endamisi, et juhtus täpselt see, mille eest ta žürii esimehena oli hoiatanud.

«Ma ütlesin komisjonile, et vaadake ja kontrollige, et tal oleks ette valmistatud eestikeelne tekst. Et on väga halb, kui ta kõneleb seal vene keeles. Ja ametkond lubas selle eest seista,» ütleb Lukas.

Minister väidab, et ta ei teadnud, et Botškovale on tehtud korduvalt ettekirjutusi ja määratud sunniraha. «Selle oleks pidanud avastama. Mina seda ei teadnud ja ma pean seda haridus- ja teadusministeeriumi möödalasuks,» nendib Lukas.

Lukase hinnangul ei oleks tohtinud žüriile otsustamiseks pakkuda kvalifitseerimata inimest. «Mina temale punkte ei andnud, aga komisjoni liikmed hindasid tema panust kõrgelt,» ütleb Lukas.

Nüüd ongi aasta õpetaja valimise reeglistikku karmimaks muudetud. 

Tihedam valikusõel

Pärast aasta õpetaja kandidaatide esitamist alustavad parimatest parimate haridustöötajate väljaselgitamiseks esmalt tööd piirkondlikud komisjonid ja kõrghariduse komisjon.

Suvel koguneb riiklike hariduspreemiate komisjon, mille liikmed teevad lõppvaliku riiklikule tasandile esitatud kandidaatide seast. Komisjoni kuuluvad haridusega seotud organisatsioonide esindajad ning eelmistel aastatel tunnustatud haridustöötajad.

Auhinnad antakse üle 7. oktoobril Vanemuise kontserdimajas. 11. korda toimuvast aasta õpetaja galast teeb otseülekande Eesti Televisioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles