Euroopa võtab sihikule küberkodanike oskused, Soome ja Eesti esirinnas

PM Haridusportaal
Copy
Uus koostöövõrgustik hakkab riikide vahel digilõhesid vähendama.
Uus koostöövõrgustik hakkab riikide vahel digilõhesid vähendama. Foto: Cliff Booth / Pexels

Soome Aalto ülikooli teadlaste koostatud küberkodanike oskuste arendamise parimaid praktikaid kaardistav uuring kinnitab vajadust suurendada Euroopa Liidu kodanike digipädevusi. Erinevate rahvusvaheliste indeksite põhjal on eestlased küberoskustelt seni Euroopas esirinnas – loodava koostöövõrgustiku ja õppemudeliga soovitakse riikide vahel lõhesid vähendada.

Digitaalmajanduse ja -ühiskonna indeks (DESI), ülemaailmne konkurentsivõime indeks (GCI) ning riikide küberturvalisuse indeks (NCSI) paigutavad eestlased küberoskuste eri nüansse arvestades Euroopa Liidus soomlaste järel kõrgele teisele kohale. Liikmesriikide seniseid samme küberkodanike oskuste õpetamisel kaardistanud uuringust ilmnevad aga suured riikidevahelised erinevused nii üldteadmiste taseme kui ka teemaga tegelemise osas.

Lõhede vähendamiseks loodi algatus «Küberkodanik», mille raames soovitakse tehtud kaardistuse järel töötada välja seni puudu olev Euroopa Liidu küberturvalisuse õppemudel, digitaalne õppeportaal ning riikidevahelised ühised tavad. Samuti on loomisel üleeuroopaline koostöövõrgustik, millega on liituma oodatud kõik, kes huvituvad küberkodanike oskuste arendamisest ning tegelevad küberturvalisuse, valdkonna teadusuuringute ning haridusega.

«Küberruum on mitmekülgsem kui kunagi varem ning turvalisuse tagamiseks ei piisa enam pelgalt tehnoloogia valdamisest. Täpselt nagu liikluses ei piisa ohutuks sõiduks ainult juhtimisoskusest – tuleb tunda ka eeskirju, tajuda võimalikke ohuolukordi ning olla teadlik teistest liiklejatest,» kirjeldab Aalto ülikooli küberturvalisuse professor ja küberkodaniku algatuse juht Jarno Limnéll.

Teemaga tegelemine on Euroopas prioriteet, et aidata populariseerida kasutusel olevaid digiteenuseid ning ühes sellega suurendada konkurentsivõimet. «Küberkodaniku oskused on vajalikud sujuvaks ja turvaliseks igapäevaeluks, aga seeläbi ka Euroopa Liidu julgeoleku ning majandusedu jaoks,» lisab Limnéll. Teadlased rõhutavad vajadust mõista küberkodanike oskusi kui tervikut, mis koosneb küberruumis tegutsemiseks vajalikest teadmistest, oskustest ja võimetest.

Algatuse «Küberkodanik» raames on koostatud Aalto ülikooli teadlaste uuringu aruanne «Küberkodanike oskused ja nende arendamine Euroopa Liidus».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles