EKSPERT EETRIS ⟩ Kadri Kiigema ja Lauri Läänemets: «18 aastat Tallinna Ülikooli»

Claire Peinar
, Postimees TV toimetaja
Copy

Sel korral on «Ekspert eetris» vestlussaates külas Tallinna Ülikooli vilistlased ja endised üliõpilasesindajad Lauri Läänemets, kes on nüüdne Eesti siseminister, ja Kadri Kiigema, kes on Äripäeva Akadeemia juht. Tallinna Ülikool tähistab sel nädalal oma 18. sünnipäeva ja seetõttu tuleb saatekülalistega juttu ülikooli loomisest ja sellest, kuidas ja kas on nende elu mõjutanud toonased üliõpilasliikumised.

Juttu tuleb nii Tallinna Ülikooli identiteedist ja kujunemise loost kui ka sellest, milline oli kõige selle juures üliõpilaste roll. Kes olid Tallinna Ülikooli loomise vastu ning kes jällegi arvasid, et ühes pealinnas peab olema pealinna nimeline ülikool.

Kadri Kiigema räägib, kuidas ülikooli loomise ajal võisid asjaolud muutuda üleöö ja kui ühel hetkel pidi Viljandi Kultuuriakadeemia olema üks osa loodavast Tallinna Ülikoolist, siis järgmisel hetkel oli selge, et otsustati hoopis liituda Tartu Ülikooliga.

Lauri Läänemets toob aga välja, et ülikooli loomise kõrval toimus tegelikult ka üliõpilasliikumise ehitamine. Akadeemiline pere tegi palju ja koos tudengiesindajatega toimus ka avalikkuse veenmine selles, et Tallinna Ülikooli on vaja. «Üliõpilastel olid ühised eesmärgid, kõik oli läbi mõeldud ja tegutseti kirega, mis andis lõpuks edasiviiva tõuke kogu Eesti üliõpilasliikumisse,» lisas Läänemets.

Saadet juhib Tallinna Ülikooli kommunikatsioonijuht Rein Olesk.

Saatesari «Ekspert eetris» vahendab põnevaid, silmaringi avardavaid ja harivaid teemasid, olgu need tervise, poliitika, hariduse, kunsti või juriidika vallast. Saates arutatakse koos oma valdkonna ekspertidega aktuaalseid küsimusi, mis puudutavad kõiki. Teadlaste roll on ühiskonnas tähtsam kui kunagi varem. Iga päev paiskab õhku rohkem küsimusi kui vastuseid. Selguseks, uuteks lahendusteks ja tarkadeks otsusteks, olgu riigi või inimese tasandil, on vaja tõenduspõhisust.

«Ekspert eetris» sai alguse 2020. aasta kevadel ning pälvis oma teemapüstitustega 2020. aasta teaduse populariseerija tunnustuse.

Varasemaid saateid saab järele vaadata Tallinna Ülikooli veebilehel ja tv.postimees.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles